Sådan starter du en ny afdeling i din forening

Da Heine Dambergs søn ville starte til basket for syv år siden, havde den lokale forening ingen ungdomsafdeling. Derfor startede han selv en op.

Basketball har altid været en stor del af Heine Dambergs liv, og glæden var derfor stor, da hans søn Mikkel i en alder af fem år også viste interesse for sporten. Men da Heine ringede til den lokale forening, som han selv tidligere havde tørnet ud for, fik han beskeden om, at der ikke længere var en ungdomsafdeling i Sæby Basketball Club.

Det stoppede ikke Heine Damberg.

Bestyrelsen gav med det samme lov til, at Heine måtte stable et hold på benene for sin søn. Men Heine havde ikke forudset, at det ville blive et så omfattende projekt.

En ungdomsafdeling er hårdt arbejde

Hvordan etablerer man så en helt ny ungdomsafdeling? Det er svært og det kræver hårdt arbejde og gåpåmod – men i sidste ende er det også meget givende, siger Heine Damberg.

”Min investering var min søn, så jeg hoppede bare ud i det. Min plan var, at vi først og fremmest skulle være gode venner og tage basket som det sekundære. Hvis vi var gode venner, så var det næsten lige meget, hvilken sport vi gik til – så skulle vi nok komme i mål på den ene eller anden måde.”

Heine aftalte med sig selv, at uanset hvor få spillere de var, så skulle de blive ved med at træne. Og det bar frugt i sidste ende.

”Det var underligt i starten at møde op i en helt tom hal med én spiller, som var min søn. Men klubben har gode baskettraditioner, så vi valgte bare at tro på det. Jeg fik fat på en hjælpetræner, og hans søn startede på holdet. I løbet af et år havde vi skaffet spillere nok til et hold i årgangen 5-7 år.”

I dag er der cirka 40 spillere i ungdomsafdelingen i forskellige aldre og også et enkelt hold for piger.

Kreativ reklame

Heines kone Lotte valgte at stå for fundraising i afdelingen. Hun fandt sponsorer, der ville give foreningen både bolde og T-shirts. Boldene blev givet til elever på de lokale skoler som en gulerod, og medlemmerne fik T-shirt, som kunne vises frem i byrummet og på den måde reklamere for klubben.

Lotte syede også en maskot til foreningen, som de kunne have på nede på strøget, når de uddelte flyers om den nye ungdomsafdeling.

”Jeg ringede til mine gamle kammerater, som havde børn, og fik deres børn til at starte til basket. Og jeg var på skolerne og i gågaden med alligator-dragt på og dele flyers ud. Det var starten på det hele,” siger Heine Damberg.

Ud over de mange kreative måder at nå ud til nye medlemmer på, kræver en opstart også, at man har snakket med bestyrelsen om midler og målsætninger. Og så er der ellers kun én ting tilbage, siger Heine:

”Gå 100 procent ind i det, og tro på det.”