Sådan starter du et ”efter efterskole”-hold

Hvert år tager 29.000 unge på efterskole. Mange foreninger mister dermed medlemmer, men med et E-hold kan de unge hentes hjem igen.

I Gauerslund Gymnastik er 13 tidligere efterskoleelever vendt tilbage til foreningen. Foto: Maria Tuxen

”Der er et ’hul’, når eleverne forlader efterskolerne og starter på en ungdomsuddannelse – her falder de typisk fra deres idræt, for der er ikke ret mange hold for breddeidrætsudøvere i den aldersgruppe,” siger Jonas Skovgaard Rasmussen.

Derfor har han sammen med Gauerslund Gymnastikforening startet et ”efter efterskole”-hold: et såkaldt E-hold. Bestyrelsen havde nemlig set, at de året forinden havde en del unge, som var taget på efterskole. Derfor ville de sikre sig, at de unge kom tilbage gymnastikken, når de vendte hjem igen.

Guld fra efterskolerne

Specielt Charlotte Poulsen, formand i Gauerslund Gymnastikforening, var fortaler for det nye hold. E-holdet startede i september 2018 og tæller lige nu 13 gymnaster.

Der er ifølge hende mange grunde til at starte et E-hold. Den største fordel ved holdet er, at de mange hjemvendte gymnaster modner på efterskole og er klar til at blive hjælpetrænere efter et efterskoleophold:

”Vi har fået guld hjem fra efterskolerne,” siger hun.

Tre gode råd

Hvordan får man så gang i et E-hold? Her følger Charlotte Poulsens bedste råd:

  • ”Samarbejd med de omkringliggende foreninger”
    Foreningerne tæt på kan sende deres hjemvendte efterskoleelever hen til Gauerslund Gymnastik, og til gengæld kan de to foreninger splitte kontingentet, E-holdet kan give opvisninger i moderklubberne eller noget tredje.
  • ”Reklamér alle steder I kan for det nye E-hold”
    Gauerslund Gymnastik havde indhold om E-holdet på alle deres platforme i form af foreningens hjemmeside, facebook, infoskærme i de omkringliggende haller og en pressemeddelelse i Vejle Amts Folkeblad.
  • ”Tag på efterskolebesøg”
    I maj og juni 2019 vil Gauerslund Gymnastik tage ud på alle efterskoler inden for en times radius for at se, om de kan hive gymnaster til E-holdet. Hvis de for eksempel kan hente ti fra den samme efterskole, så kan eleverne blive ved med at se hinanden efterfølgende, og det er et stort socialt plus for de unge.