Sådan undgår de en økonomisk lussing: Troldhede har to – næsten – ens foreninger

I Troldhede i Ringkøbing-Skjern Kommune er der to næsten ens idrætsforeningerer: TGIF og TGIF2. Ellers ville kommunens tilskud være 140.000 kroner mindre.

Troldhede vil gerne lave aktiviteter for voksne, men det er ikke rimeligt, at kommunen så skærer i tilskuddet, mener foreningen. Derfor er der nu 2 foreninger, hvor medlemmerne er fordelt efter alder. Foto: Richard Skovby (arkiv)

I Troldhede i Ringkøbing-Skjern Kommune er de godt trætte af kommunens håndhævelse af den såkaldte 25-årsregel.

Næsten alle børn i området er med i idrætsforeningen. Men gennemsnitsalderen i det vestjyske stiger, så gennem årene har idrætsforeningen TGIF fået flere og flere voksne medlemmer.

Læs også: DGI til kommunerne: Drop 25-årsreglen - det er en møgregel

I 2014 var der procentvis så mange medlemmer over 25 år, at foreningen stod til at miste 140.000 kroner i tilskud fra kommunen.

”Vi syntes, det var urimeligt, at hele foreningen blev straffet økonomisk, fordi flere voksne blev aktive. Så vi lavede en ny forening TGIF2, hvor der så er flest voksne medlemmer. På den måde bevarer TGIF sit tilskud,” forklarer formand Tove  Kølbæk.

To foreninger kræver flere frivillige kræfter

Men med to foreninger skal der være to generalforsamlinger og to vedtægter.

Samlet set koster det 10-20.000 kr. årligt ekstra at have to foreninger i stedet for en, og så kræver det også flere bestyrelsesmedlemmer og frivillige kræfter.

”Det er helt hen i skoven. Vi griner af det, når vi har de to generalforsamlinger, og vi oplever, at nye bestyrelsesmedlemmer ikke fatter en pind af det. Men det er nødvendigt. Vi bliver nødt til at være kreative,” siger Tove Kølbæk.

Strider mod kommunens mål om flere aktive borgere

Når årsskiftet nærmer sig, sørger TGIF og TGIF2 for, at medlemmerne er fordelt på en måde, så kommunens tilskud fastholdes.

Læs om Strandby-Elling IF, der overvejer at splitte sig i tre foreninger 

”Vi gør det jo lidt for at provokere. Men Ringkøbing-Skjern Kommune har et mål om, at flere borgere bliver fysisk aktive i hverdagen, og så er det jo svært at forstå, at foreningen skal miste tilskud, hvis vi får flere over 25 til at være aktive,” siger Tove Kølbæk.

Ringkøbing-Skjern Kommune har også et mål om, at flere borgere i kommunen bliver medlemmer af idrætsforeninger og andre fællesskaber.

25-årsreglen giver bøvl og begrænsninger 

Troldhede har gentagne gange gjort Ringkøbing-Skjern Kommune opmærksom på problematikken, men uden der er kommet en løsning.

Og selvom foreningen fastholder sin ambition om at have idrætstilbud for alle fra vugge til grav, så sætter 25-årsreglen nogle begrænsninger.

”Vi vil egentlig gerne lave et foreningsbaseret fitnesscenter, og vi tror, det kunne tiltrække nye medlemmer. Men 25-årsreglen er en af årsagerne til, at det vil vi ikke bøvle med,” siger Tove Kølbæk.