Hvad nu hvis? Tjek scenarierne

Da en lejet minilæsser blev stjålet, blev det en øjenåbner for løbeklubben at få fokus på forsikringer.

Er I skarpe på, hvem der har ansvaret i forskellige scenarier? Foto: Bent Nielsen

Som planlægger af et af Danmarks ældste motionsløb, må man sige, at Fredericia Løbeklub har erfaring på rygraden. Siden 1976 har foreningen stået bag Hannerupløbet.

Alligevel fik de en overraskelse ved arrangementet i august 2023.

Dagen inden løbet var en lejet minilæsser forsvundet fra pladsen, og det stod hurtigt klart, at den flere hundredetusinde kroner dyre maskine var blevet stjålet. Derfor kom der et centralt spørgsmål på banen: Var løbeklubben dækket godt nok ind i sådan en situation?

Foreningens egne forsikringer

Fra januar 2024 har DIF og DGI en aftale med Tryg, som betyder, at foreninger ikke skulle kunne få bedre betingelser eller priser i et andet forsikringsselskab end hos Tryg, fordi Tryg tilbyder pris- og produktmatch.

Tag kontakt til Tryg, hvis I har spørgsmål til foreningens egne forsikringer eller ønsker tilbud på dem.

Find info og kontaktoplysninger om Foreningens egne forsikringer.

Nyt element i forsikringsordning

Som en del af Idrættens Forsikringer, har medlemsforeninger både ansvarsforsikring, arbejdsskadeforsikring og rejseforsikring gennem DGI. Men modellen dækker ikke ved eksempelvis tyveri. Derfor råder forsikringskonsulent hos DGI, Morten Blume, til, at man taler scenarier igennem med dem, man låner og lejer af for at blive skarpe på, hvad man skal gøre i forskellige situationer, og hvem der har ansvaret for at være forsikret.

Ansvarsforsikring

Forsikringen dækker som udgangspunkt ikke ansvar for skade på ting, som en forening (den sikrede) har lånt, lejet, opbevaret eller af anden grund har haft i varetægt. Det gælder, hvad enten der er tale om løsøre (ting) eller fast ejendom.

I særlige tilfælde, og hvor skaden er mere end 100.000 kroner, kan der dog være dækning.

Læs mere om ansvarsforsikringen her.

Bliv skarp på aftalerne

For man kender måske hinanden godt i lokalsamfundet. Derfor bliver en aftale af og til skriblet ned på et symbolsk papir uden de store detaljer om ansvar, fordi der er tale om god vilje og opbakning i lokalsamfundet. Et scenarie, som forsikringskonsulent Morten Blume har været vidne til flere gange.

"Det er gennemgående i idrættens verden, at vi gerne må låne af hinanden, men den dag, hvor skaden sker, har man glemt, hvad præmisserne er. Så sørg for, at I ved, hvad aftalerne er, når I lejer og låner," siger Morten Blume.

Forsikring skal med i planlægningen

Hvis I som forening ender med at stå med forsikringsansvaret, råder Morten Blume til, at man anskaffer sig en løsøreforsikring. Den kan dække lånt og lejet materiel i en begrænset periode og gælder ved både brand, vandskade og tyveri.

Tilbage hos Fredericia Løbeklub slap de med skrækken. Udlejerens forsikring gik ind i sagen og endte med at dække den stjålne maskine. Men nu ved foreningen, hvad der skal med i planlægningen af det næste arrangement og vil opfordre andre til at gøre det samme:

"Vi har mange gange lånt og lejet materiel af lokale virksomheder, for der er mange, der gerne vil bakke op om os. Men næste år skal vi have styr på ”hvad nu hvis,”« siger næstformand Jørgen Mollerup-Madsen.

Idrættens forsikringer

I januar 2024 blev Idrættens fælles forsikringer fordelt på tre selskaber. Forsikringerne dækker på samme måde som før, men som noget nyt bliver foreningernes kontaktperson en forsikringsmægler, nemlig firmaet Hansson og Partners i Kolding. De vil hjælpe med henvendelser, der drejer sig om Idrættens fælles forsikringer, mens forsikringskonsulent i DGI Morten Blume gerne hjælper foreninger med generelle forsikringsspørgsmål.

Morten Blume træffes på, tlf. 21 79 73 11 og email: Morten.Blume@dgi.dk