Udfordrede børn får deres eget motionshold

Et samarbejde mellem Bramming IF Gymnastik, Esbjerg Kommune og DGI betyder, at børn og unge med overvægt og andre udfordringer har fået deres eget motionshold, Jump4fun. Få opskriften på, hvordan I danner et hold her.

Leg er en integreret del af alle aktiviteterne, og det er et hit hos børnene, der her samarbejder om at transportere en ærtepose. Foto: Palle Skov (arkiv)

Hos de fleste af dem viser vægten et højere tal end gennemsnittet. Altså, de 20 børn mellem 8 og 12 år, der står klar i træningstøj på halgulvet. Det store fremmøde er et tydeligt tegn på, at holdet er et vigtigt initiativ.

"Der manglede nogle lokale tilbud til børn og unge med vægtudfordringer."

Linda Steiner, sundhedsplejerske i Esbjerg Kommune

Bevægelse øverst på dagsordenen

Sådan etablerer I et samarbejde med kommunen om et hold for udfordrede børn

Step 1: Find instruktører i jeres forening, der vil være med til at stå for holdet.

Step 2: Tag kontakt til kommunen og DGI, og sig, at I er interesserede i at få et Jump4fun hold. Undersøg evt. om I kan få hjælp fra fonde.

Step 3: Reklamer for jeres Jump4Fun-holdet. Hæng plakater op på skoler, fritidsordninger, biblioteker og i brugsen, og lav opslag på jeres bys sociale medier.

Esbjerg Kommune ønskede et særligt tilbud til børn og unge med overvægt eller andre udfordringer. Derfor henvendte de sig til DGI, som har været bindeled mellem idrætsforening og kommune. Helle Lindhardt fra Bramming IF Gymnastik er instruktør på det nystartede Jump4fun hold.

”DGI spurgte vores forening, om vi havde lyst til at drive holdet. På et udvalgsmøde var vi to, der meldte os. Det lød spændende,” siger Helle Lindhardt, der har 25 års erfaring som gymnastikinstruktør.

Holdet blev dog først en realitet, efter den tredje instruktør var sikret, og det skete ad andre veje.

”En dag på arbejdet (Bakkevejens Skole i Bramming, red.) falder jeg i snak med min kollega, Linda Steiner, der er sundhedsplejerske. Hun syntes, det lød som en super idé og ville gerne være med,” fortæller Helle Lindhardt.

Lokale tilbud er altafgørende

Der var flere grunde til, at sundhedsplejerske Linda Steiner hoppede med som instruktør på holdet. Men særligt én vægtede i hendes optik.

”Der manglede nogle lokale tilbud til børn og unge med vægtudfordringer. En køretur på 30 minutter, for at komme til træning i Esbjerg, kan være uoverkommelig for mange,” siger Linda Steiner og tilføjer:

”De to andre instruktører har stor erfaring inden for gymnastik. Jeg aldrig har dyrket det, men kender derimod børnene, og synes, det er et fedt bindeled til mit arbejde – at være synlig på flere måder,” siger hun.

I Esbjerg Kommune kører tilsvarende Jump4fun-hold i yderligere to byer – Esbjerg og Ribe.

Økonomi og pædagogisk tække spiller en rolle

En 3-årig aftale, med start fra august 2020, blev indgået mellem Esbjerg Kommune, DGI og Bramming IF Gymnastik.

Stine Nikolajsen fra DGI Sydvest er projektleder i Jump4fun og ofte med på sidelinjen, når det går løs på halgulvet i Bramming.

”Jeg står for at give en 11-timers Jump4fun-instruktøruddannelse, hvor instruktørerne bliver klædt på til at kunne modtage, forstå og favne de her børn bedst i aktiviteterne. Derudover giver jeg ofte sparring efter træningen er slut,” siger Stine Nikolajsen og tilføjer:

”Desuden er jeg talerør mellem forening og kommune, laver PR-arbejde og rekrutterer børn.”

Slår sig løs i idrætsarenaer sammen

Til Jump4Fun arrangerer instruktørerne anderledes aktiviteter for børnene med jævne mellemrum. Det kan fx være en tur i svømmehallen eller på skydebanen og har været et bragende hit i Bramming.

”Måske får børnene smag for en idræt og mod på at starte selv. Det er en succes, hvis de finder en idrætsgren, de brænder for,” siger Helle Lindhardt.

Projektets udgifter og indtægter og parternes rolle

Kommunen:

  • Betaler i omegnen af 90.000 plus-minus for to Jump4Fun foreningshold med ca. 20 deltagere på hvert pr. år
  • Får sundhedsplejersker til at henvise til Jump4Fun, når det er relevant for børn

Foreningen:

  • Modtager 9000 kroner af de ca. 90.000 kroner fra kommunen
  • Modtager kontingent fra deltagerne på ca. 400 kroner pr. mand pr. sæson
  • Betaler udgifterne til halleje
  • Får frivillige eller lønnede instruktører til at stå for holdet

DGI:

  • Modtager ca. 80.000 kr. fra kommunen
  • Jump4Fun projektleder holder opstartsmøde i foreningen
  • Jump4Fun projektleder står for en 11-timers Jump4Fun-instruktøruddannelse
  • Hjælper med rekrutteringen af børn
  • Jump4Fun projektleder laver løbende opfølgning telefonisk eller ude i foreningen
  • Jump4fun projektleder holder opstartsmøde, midtvejsstatus og årlig evaluering med kommunen
  • Jump4fun projektleder er i løbende kontakt med kommunal kontaktperson