Foreningskommunikation fra App til Z
Lær at spille på alle tangenter på kommunikationens klaver. Det skaber åbenhed og samhørighed – og resultatet er flere medlemmer.
I Pan Idræt, som er en forening for homoseksuelle, blev en ny målsætning startskuddet til en bredere og mere åben kommunikationsstrategi:
Foreningen vil være miljøets primære mødested.
”Vi forsøger at være åbne og meget synlige i alt, hvad vi gør. Før var vi en forening for de konkurrencemindede, nu vil vi være en forening for alle, der vil være aktive i en forening. Derfor blev vi også nødt til at ændre på kommunikationen,” forklarer Pan Idræts formand, Carsten Friis Overby.
Med et hovedspring ud i blandt andet de sociale mediers forunderlige verden har de fundet fodfæste i den moderne foreningskommunikation.
Hvordan laver man en app?
- En app er et lille program, som du kan downloade til din telefon.
- Du kan lave den selv eller få en virksomhed til at lave den for dig.
#1 App
Der opstod et behov for at gøre afstanden mellem medlemmer og forening kortere. Løsningen blev en App.
”Her kan medlemmerne holde sig opdateret på, hvilke idrætter og tilbud, vi tilbyder, og de kan tage direkte kontakt til den idræt, som de gerne vil dyrke,” forklarer Carsten Friis Overby.
App’en har også gjort det lettere for nye medlemmer. De kan læse op på foreningen på telefonen i middagspausen og tage kontakt til foreningen med det samme.
#2 Mediepartnerskab
For et år siden opdagede foreningen et problem: De nåede ikke langt nok ud med de arrangementer, rejser og andre tilbud, som de udbød. Det tog de konsekvensen af og kontaktede et magasin.
Magasinet giver os omtale og sikrer os en kanal ud til mange af dem, som endnu ikke er aktive i foreningen
Carsten Friis Overby, formand i Pan Idræt
De har nu indgået et mediepartnerskab med Out&About.
”Out&About er et magasin, som bliver læst af en stor del af vores målgruppe. De giver os månedlig omtale og sikrer os dermed en kanal ud til mange af dem, som endnu ikke er aktive i foreningen,” forklarer Carsten Friis Overby.
”Vi har en udfordring i, at vores målgruppe ofte har følt sig forkerte i de foreninger, de før har stiftet bekendtskab med. Vi skal derfor bevise, at hos os er der plads til alle,” forklarer han.
Magasinets artikelserier hiver gardinet fra vinduet og giver nye medlemmer et indblik i, hvad foreningen kan tilbyde.
Pan Idræt
Pan Idræt er en flerstrenget idrætsforening i København med et primært fokus på lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede.
De har formået at øge antallet af medlemmer fra 750 til 850 på blot et år ved blandt andet at lægge en strategi for, hvordan de modtager og hverver nye medlemmer.
Besøg foreningens hjemmeside panidraet.dk
#3 Inviter dem indenfor på facebook
Med sæsonopstarts-kampagnen Come Play With Me gik foreningen offensivt til værks for at tiltrække medlemmer. De delte flyers ud til Copenhagen Pride, som er en festival for homoseksuelle og transkønnede.
Men den bedste respons fik de online.
”På facebook spredte kampagnen sig gennem venner og bekendte. Ved at forgrene sig nåede den længere og længere ud,” fortæller Carsten Friis Overby.
De sociale medier er i det hele taget blevet en vigtig del af kontakten til medlemmerne. Hver idræt har deres egen facebookside, og nye medlemmer bliver som det første inviteret indenfor.
Hos Pan Badminton har facebooksiden været med til at skabe samhørighed og aktiv deltagelse. Her bliver det nye medlem introduceret, så resten af holdet er forberedt til at tage godt imod.
”Nogle er meget nervøse, fordi de ofte har skullet overskride en grænse, inden de skriver til mig og spørger ind til træningstiderne. Ved at forberede både resten af holdet og den nye, tager vi toppen af presset,« forklarer Martin Andreas Hansen, som er formand for Pan Badminton.
#4 Networking
Indenfor homomiljøet er der tradition for primært at møde ligesindede i nattelivet. Den kultur vil Pan Idræt gøre op med.
”Vi mener, at vi som idrætsforening kan tilbyde nogle sundere og bedre rammer for at skabe sociale relationer,” forklarer Carsten Friis Overby.
På facebook forgrenede kampagnen sig og nåede længere og længere ud
Carsten Friis Overby, formand i Pan Idræt
For at møde de potentielle medlemmer møder foreningen op dér, hvor de er – nemlig på cafeer og barer.
”Det sociale er utrolig vigtigt, og derfor holder vi månedlige arrangementer på cafeer og barer. Det skaber relationer på tværs af idrætterne og giver medlemmerne en lyst til at møde op til træningen, fordi de kender de andre spillere,” fortæller formanden.
Pan Klubaften har dog også en kommunikativ funktion for foreningen.
”Arrangementerne giver os muligheden for at tiltrække nye medlemmer, som ikke kender til os, men som tilfældigvis oplever det fællesskab, som vi har i foreningen,” siger Carsten Friis Overby.
Lad dig inspirere af Pan Idræts kommunikation:
• Pan Idræt App: App’en klæder eksisterende og nye medlemmer på i forhold til træningstider, sociale arrangementer og øvrige tilbud.
• Facebook: Inviter det nye medlem indenfor i facebookgruppen med det samme og forbered de andre spillere på, at der kommer en ny til træning næste gang.
• Out&About: Magasin, som giver foreningen en månedlig omtale.
• Pan Klubaften: Medlemmerne mødes til sociale arrangementer på en bar eller cafe, her møder de nogle af dem, som ikke kender til foreningen.
• Sæsonopstartskampagne: Come play with me. Kampagnen kørte på de sociale medier og til Priden, hvor der blev delt flyers ud og hængt plakater på barer.
• Hurtig og personlig respons: Lav et standard velkomstmail. Send det sammen med en personlig hilsen til dem, som viser interesse for foreningen.
• Følg op på de nye medlemmer: Sørg for, de kommer igen. Send en sms eller mail og fortæl, at I håber, at han har lyst til at komme igen.