I gang med DM i Foreningsudvikling

Konfettikanon og stribevis af workshops skød det 4. DM i gang ved en stor startkonference

Hanne Lene Haugaard starter nedtællingen til dette års DM i Foreningsudvikling. 300 deltagere ved foreningskonferencen i DGI-huset i Vejle tæller højt:

"10-9-8-7-6-5-4-3-2-1!" Det er lørdag den 27. september og mesterskabet er gang med konfetti, oplæg og inspiration.

Der er input om nye foreningsformer, nye målgrupper, kommunikation, ledelse, faciliteter og erfarne DM-foreninger, der fortæller om bump og øjenåbnere undervejs i mesterskabet 

Fedt at være med

Hanne Lene Haugaard, som formand for DM i Foreningsudvikling og dagens værtinde, giver konferencens deltagere et indblik i, hvad det vil sige at være DM-forening:

"Jeg træder lige ud af værtinderollen og siger til jer: Jeg har prøvet det selv. Og det er fedt!"

DM-formanden er nemlig også formand i sønderjyske Vilstrup UIF, som var med i DM i Foreningsudvikling i 2011-12, og de tog DM-titlen med hjem til Vilstrup.  Så Hanne Lene Haugaard kender både udfordringer og bump på vejen. Som et billede på det, der venter i DM-forløbet, viser hun en slide med en kæmpe sten, der blokerer vejen:

"Det kan godt være, at mange fortæller jer, at det ikke er muligt. Men glem alle elendighedskataloger. Vi er mange, og vi har en kæmpe styrke."

Snakkede forslag ihjel

Det kan Alex Sørensen fra Låsby Boldklub bekræfte. Låsby BK var også med i DM i Foreningsudvikling i 2011-12.

"Foreningen kørte som den altid har gjort. Hvis nogen kom med et forslag, så snakkede vi det ihjel," fortæller Alex Sørensen.

Men så blev Låsby BK spurgt om de ville med til et netværksmøde. På mødet fortalte konsulent Ole Brændgaard om den døende forening.

"Jo mere han fortalte, jo mere kunne jeg genkende min egen forening. Det tændte en glød til at være med i DM i Foreningsudvikling," fortæller Alex Sørensen.

De sammensatte en arbejdsgruppe og fandt ud af, at Låsbyborgerne ikke anede, at Låsby BK eksisterede. De satte en stribe initiativer i gang og vendte stemningen, så i dag kan Alex Sørensen konkludere:

"Vi er så synlige, at der ikke er nogen, der ikke ved, hvem vi er.«

Nye aktiviteter og nye målgrupper

Amager SK var med i DM i Foreningsudvikling i 2012-13, og Rune Hansen gav deltagerne i dette års DM et indblik i Amager SK's oplevelser.

"Vi oplevede at paletten af aktiviteter blev åbnet fuldstændig. Vi prøvede at finde nye målgrupper. I stedet for traditionel håndbold i hallen gik vi ud i boligområderne," siger Rune Hansen og fortsætter:

"Vi oplever, at vi får fat i nye grupper. Der er ikke mange, der bliver medlem. Men vi arbejder på at nå ud til dem. Det gavner. Vi har været med til at skabe mere trygge omgivelser, og det er bedre at være i vores lokalområde," siger Rune Hansen.

Sigt efter stjernerne

Hanne Lene Haugaard sluttede sin workshop med en opfordring til DM-foreningerne:

"I skal gi’ den max gas, og I skal love mig, at I sigter efter stjernerne!"