Konference med inspiration i rå mængder

Startkonferencen til DM i foreningsudvikling bød på oplæg om ungdomskultur, frivillighed og optimisme

Foreningskonferencen markerer startskuddet til et års intens udvikling for DM-foreningerne. Konferencen er pakket med inspiration.

Her finder du nogle pointer og slides fra dagens tre fælles oplæg:

Langt mere end at vinde

Søren Østergaard, ungdomsforsker ved Center for Ungdomsstudier, leverer konferencens første skud inspiration. Det er et oplæg om de digitalt indfødte. Allerede i overskriften slår Søren Østergaard fast at for unge handler idræt om ”Langt mere end blot at vinde.”

"Digitale unge er hyppigere sammen med vennerne, men sidder ofte alene. De er bare sammen på en anden måde," siger Søren Østergaard.

Når hans 14-årige datter Karoline fletter armbånd, tjekker hun samtidig opskriften på sin I-pad, mens hun er i kontakt med veninderne på sin mobil. "Jeg trippletasker," forklarer hun farmand, som konkluderer:

"Digitale unge arbejder parallelt med flere ting på en gang - og på flere skærme. Er det en udfordring?" spørger ungdomsforskeren og svarer selv: "Ikke så stor som I tror!"

Grund til glæde

Karsten Østerlund, Postdoc. fra Center for Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet har undersøgt de DM-foreninger, der var med i danmarksmesterskabet i 2012-13.

Karsten Østerlund kunne løfte sløret for, at selv om DM i Foreningsudvikling kræver knofedt og hårdt arbejde, er der ingen grund til bekymring. Tværtimod giver hans undersøgelser grund til optimisme.

Blandt mange positive resultater i hans undersøgelse fremhævede idrætsforskeren blandt andet, at

  • 94 procent af DM foreningerne i årgang 2012-13 ser positivt på fremtiden.
  • 78 procent forventer stigende medlemstal.
  • 71 procent af lederne har øget deres motivation.
  • 87 procent føler, at de har gjort en forskel i foreningen. 

Se et resumé af undersøgelsens resultater.

Erklæret optimist

Henrik Mathiasen fra qu-ex betegner sig selv som erklæret optimist. Han sluttede konferencen med et oplæg om at se positivt på udfordringerne. Se Henrik Mathiasens slides.