Vinderne af DM i foreningsudvikling 2018 er

20.000 kr. til de tre vindere og 10.000 til fiduspræmien. 4 idrætsforeninger kunne kalde sig vindere, da DM i foreningsudvikling holdt finale den 29. september 2018.

Konfettien sprang, da vinderne af DM i foreningsudvikling og modtagerne af fiduspræmien blev hyldet af bl.a. kulturminister Mette Bock. Foto: Jens Hasse

Alle 14 idrætsforeninger, der har været med i DGI's sidste DM i foreningsudvikling har rykket sig markant.

Men til finalen på BGI akamiet 29. september 2018 var der 3 foreninger, der kunne kalde sig vindere af DM og en forening, der fik fiduspræmien.

Om Søsport Vilsund

 • Hører hjemme i Thisted og Morsø Kommuner/DGI Nordjylland
 • Havde 40 medlemmer i 2017
 • Tilbyder havkajak, vinterbadning og stand up paddle (SUP)
 • Har ifm. DM i Foreningsudvikling tænkt kreativt i forhold til at bruge fjorden til at gøre lokalområdet attraktivt
 • Foreningens hjemmeside soesportvilsund.dk

Søsport Vilsund – gang i ”vandkantsdanmark”

Søsport Vilsund i Thisted og Morsø Kommune vinder, fordi de tænker kreativt, når de sætter nye aktiviteter i gang i ”vandkantsdanmark”

Foreningen blev stiftet i 2016. I dag har den ikke blot vedtægter, forretningsorden, hjemmeside og facebookside. Den har også udviklet en visuel identiet.

Søsport Vilsund sætter desuden sig selv i spil i forhold til at gøre området attraktivt for bosætning og erhvervsliv, for eksempel ved at etablere et advisory board med lokale ressourcepersoner, som har kompetencer inden for erhvervsliv, turisme, politik og økonomi.

Foreningen har med andre ord gjort en indsats for at blive en aktiv medspiller i udviklingen af lokalområde.

»De tænker kreativt i brugen af "vandkantsdanmark" med afsæt i havkajak, stand up paddle og vinterbadning. De samarbejder tæt med de to kommuner som foreningen naturligt er en del af, da aktivitetsstedet er fjorden mellem to byer,« siger Hanne Lene Haugaard.

Om Genner IF

 • Hører hjemme i Aabenraa Kommune/DGI Sønderjylland
 • Tilbyder, badminton, bueskydning, floorball, fodbold, gymnastik, fitness, krolf, petanque og tennis
 • Har ifm. DM i Foreningsudvikling synliggjort foreningens frivillige opgaver
 • Tjek foreningens hjemmeside 

Genner IF trækker frivillige til

Sønderjyske Genner Idrætsforening er vinder af DM i foreningsudvikling, fordi de har sat spotlys på deres frivillige og tiltrukket nye kræfter.

Foreningen har bl.a. arbejdet med at synliggøre de mange forskelligartede opgaver, der er brug for hænder og hoveder til.

F.eks. ved forårets gymnastikopvisning, hvor frivillige gik rundt blandt publikum for at hyre nye. 25 navne kom på listen, heraf 12 nye og to nye instruktører. 

Samtidig har Genner IF blik for nye aktiviteter, som appellerer til nye grupper i området. F.eks. har foreningen startet "velvære for krop og sjæl," som er et hold for seniorer, der sjældent er fysik aktive.

Foreningen har også taget initiativ til barnevognsfitness, rundboldaftner, åbent hus til alle udendørs aktiviteter og lasergame for børn og voksne.

Desuden har foreningen sammen med skolen været sammen om to åben-skole forløb i håndbold og gymnastik og er på vej med flere.

Om Stjær Boldklub

 • Hører hjemme i Skanderborg Kommune/DGI Østjylland
 • Har cirka 400 medlemmer
 • Tilbyder håndbold, fodbold, gymnastik, badminton, spinning, floorball og seniormotion
 • Har ifm. DM i Foreningsudvikling skabt en medlemsfremgang på 20-25 procent
 • Tjek klubbens hjemmeside 

Stjær Boldklub giver plads og ansvar til alle

Stjær BK har en ambition om at være områdets samlingspunkt for medlemmer og borgere. Boldklubben vil have, at ”du bliver lidt længere,” og at du tager medansvar for foreningens aktiviteter. Det er nogle af grundene til, at Stjær BK nu kan kalde sig vinder af DM i foreningsudvikling.

DM-juryen har vurderet, at Stjær Boldklub har sat gang i aktiviteter, som appellerer til nye grupper i området.

»Stjær BK har haft succes med floorball for motionister og en NERF afdeling, som er en sjov og ny aktivitet, der kan leges på tværs af aldersgrupper. De har også startet et "lykkeligahold" i håndbold for børn med udviklingshandicap,« siger Hanne Lene Haugaard.

Indsatsen har givet foreningen en medlemsfremgang på 20-25 procent i 2018. Stjær BK er desuden en aktiv del af Kulturkraftværket, som er et samarbejde på tværs af foreninger, skole og institutioner i området. Kulturkraftværket arbejder for at fremtidssikrede faciliteter til gavn for byens borgere.

Om Aarestrup G&IF

 • Hører hjemme i Rebild Kommune/DGI Nordjylland
 • Har 70 medlemmer
 • Tilbyder dart, pilates, yoga, fodboldleg for børn, børnegymnastik, fitness, badminton og ridning
 • Har ifm. DM i Foreningsudvikling tiltrukket og aktiveret flere seniorer i foreningen

Aarestrup G&IF vinder fiduspræmien

Nordjyske Aarestrup G&IF scorede fiduspræmien på 10.000 kroner ved DM i foreningsudvikling.

Foreningen vinder for sin succes med at engagere seniorer. F.eks. har foreningen fået inaktive seniorer til at hoppe på cyklen på ture sammen med andre.

Der er kaffe på kanden og fokus på fællesskabet, når de to-hjulede er på ture til historiske steder i lokalområdet. Og ambitionen er, at endnu flere vil tage med på cykelturene.

Foreningen går gerne forrest i arbejdet med at engagere dygtige instruktører og med at sikre fællesskabet i byen med både fællesspisning og borgermøder.

Og så har Aarestrup G&IF arbejdet aktivt for at søge ekstra midler til at iværksætte tilbud blandt andet til seniorgruppen.