Festligt punktum efter syv år med DM i Foreningsudvikling

Der var festlig fejring af vinderne i DM i foreningsudvikling, inspirerende workshops og speeddates med input fra andre foreninger.

Bedste idé: Beachbane med genbrugssand

Lynge Uggeløse IF vinder 5.000 kroner for årets bedste DM-idé.

I en afstemning blandt fem af årets gode idéer har Lynge Uggeløse IF fået flest stemmer. 

Lynge Uggeløse Idrætsforening har etableret en beachbane i et konstruktivt samarbejde mellem kommune, private erhvervsdrivende og foreningen. Den største del af sandet er genbrug fra sandkasser i kommunens institutioner.

Tillykke til Lynge Uggeløse IF.

Flere end 200 foreninger har deltaget i DM i Foreningsudvikling, siden det første mesterskab blev skudt i gang i september 2011.

Lørdag den 29. september 2018 kunne 3 foreninger kalde sig vindere og en forening fik fiduspræmien, da den sidste finale i DM i foreningsudvikling fandt sted på BGI akademiet ved Horsens.

Læs om de seje vinderforeninger af DM i foreningsudvikling

Kulturministeren: I gør en forskel

Kulturminister Mette Bock var med til at overrække præmierne, og hun sagde tak til alle 14 deltagende foreninger. Og hun slog fast, at hun ikke er bekymret for foreningslivet i Danmark, men at det er vigtigt, at idrætsforeninger løbende arbejder på at udvikle sig og følge med tiden.

”I har betydning for det nære og for det lokale. Men I gør også en forskel for jeres eget liv og de mennesker I har kontakt med. I dag er det ikke alle, der får priser, men alle sætter pris på jeres indsats,” sagde Mette Bock.

Fyrtårne til alle DM-foreninger

Alle foreninger, der har deltaget i DM, fik udover inspiration et fyrtårn med hjem. Hanne Lene Haugaard, der er medlem af DGI's hovedbestyrelse og politisk ansvarlig for DM i foreningsudvikling fremhævede, at foreningerne både lyser op og har det lange lys på. 

"I er alle sammen vindere. Har man gennemført DM, så er man en vinder og en fyrtårnsforening," sagde Hanne Lene Haugaard.

DM i foreningsudvikling gør en kæmpe forskel

En undersøgelse fra Syddansk Universitet dokumenterer, at det gør en markant forskel, når foreninger, der deltager i DM i foreningsudvikling:

  • 79% har fået mere mål og retning i bestyrelsesarbejdet
  • 74% oplever øget synlighed i lokalsamfundet
  • 69% har skabt aktiviteter til nye målgrupper
  • 64% har skabt nye faciliteter. Alleforeninger arbejde med at udnytte deres eksisterende faciliteter bedre
  • 50% har fået nemmere ved at tiltrække nye frivillige
  • 42% arbejder målrettet med sociale medier 

Inspiration til fremtiden

På finaledagen holdt fremtidsforsker Jesper Bo Jensen oplæg om "Idrætten og foreningslivet i fremtiden."

Deltagerne kunne også lade sig inspirere af hinandens ideer til en omgang speed-dating. Og der var workshops om alt fra esport til Kroppens ABC og hvordan foreningen kan arbejde med Facebook. Som farvl gav Søs Egelind deltagerne et godt grin.

Se hele programmet

Fra DM til Bevæg dig for livet

Det er syvende år, at DGI kårer danmarksmestre i foreningsudvikling – og også sidste år. For de mange positive resultater blandt DM-foreningerne har skabt opmærksomhed i idrætsorganisationerne.

"Man kan sige, at DM i Foreningsudvikling har sejret sig ihjel, for de positive resultater har skærpet vores opmærksomhed på, hvor meget foreningerne vinder ved at sætte turbo på udviklingen," siger Hanne Lene Haugaard.

Derfor tilbyder DGI fremover udviklingsforløb til flere foreninger. Det sker i samarbejde med DIF som led i den fælles vision ”Bevæg dig for livet,” der har som mål at få flere danskere til at være idrætsaktive.