6 gode råd: Sådan stimulerer du følesansen

Læs de gode råd om motorik fra podcasten ’Følesansen: Børn skal mærke

I podcasten kan du høre, hvordan gymnastikinstruktør Pernille Kjær Conradsen laver en stafet, hvor børnene skal gå gennem spande med sten, bolde, grankviste og kogler for at stimulere følesansen på fødderne.

Lyt til podcasten: Følesansen: Børn skal mærke verden 

Podcasten er episode 3 i serien: 6 trin til bedre motorik.

6 gode råd: Sådan stimulerer du følesansen

  1. Huden føler, ikke tøjet. Derfor skal børnene have så lidt tøj på som muligt, og de skal helst have bare tæer - også udendørs.
  2. Følesansen (taktilsansen) har sanseceller over hele kroppen, og der er især mange i ansigtet, på hænderne og på fødderne. Derfor er det godt at arbejde med føleindtryk på især hænder og fødder. Det kan bl.a. styrke henholdsvis finmotorik og balance.
  3. Der er flere sanseceller foran på kroppen end bagpå. Derfor: Start med bagsiden, når I laver massage, pensler hinanden, laver pizza på hinanden eller andet. Bagefter kan I tage forsiden.

  4. Sørg for, at børnene får varierede føleindtryk: At de afprøver forskellige typer bolde, ketsjere mv., går på forskelligt underlag, får massage med bløde/hårde/piggede bolde, med faste hænder eller med lette bevægelser, eller at de ’maler’ hinanden med en pensel fra top til tå.

  5. Hvis et barn trækker sig fra berøringer, så respektér det og find en mellemløsning: Måske kan barnet holde i hånd med en klud imellem. Følesansen kan være ’utrænet’ og reagere lidt for stærkt eller lidt for sløvt. Barnet vænner sig til berøringer ved at prøve mange forskellige føleindtryk, men det skal ikke føles ubehageligt.

  6. Tal med forældrene, hvis et barn har svært ved at indgå i lege, der kræver kropskontakt, ikke bryder sig om massage eller ikke vil holde i hånden. Den bedste træning er den, forældrene giver hver dag - gerne ved at starte med faste berøringer, der gradvist kan blive lettere. Igen: Respektér barnets grænser.

Du kan abonnere på DGI’s podcasts ’DGI i ørerne’ på iTunes

 

… eller du kan finde dem i diverse podcast-apps eller på www.dgi.dk/podcast