6 gode råd: Sådan stimulerer du muskel-ledsansen

Læs de gode råd om motorik fra vores podcast ’Muskel-ledsansen: Brug kræfterne’

Jeppe Jørgensen fra Slagelse Badmintonklub lægger vægt på at skrue sin træning sammen, så den stimulerer motorikken alsidigt.

Lyt til podcasten: Muskel-ledsansen: Brug kræfterne

Podcasten er episode 4 i serien: 6 trin til bedre motorik

6 gode råd:

  1. Muskel-ledsansen har sanseceller i muskler og led. Den fortæller hjernen, hvordan kroppens dele står i forhold til hinanden. Sansen stimuleres, når vi bevæger os: Bøjer, strækker, klemmer, skubber, hiver, løfter. Derfor er det godt med varierede bevægelser, hvor man kommer hele kroppen igennem, fx når vi laver fangelege kan vi blive befriet på mange forskellige måder.
  1. Muskel-ledsansen er vigtig i forhold til at afstemme, hvor mange kræfter, der skal bruges til en bevægelse, for eksempel at slå til en fjerbold eller en tennisbold med en ketsjer. Derfor: Prøv mange forskellige udgaver af bevægelserne, gerne ved at bruge forskellige redskaber. Så får kroppen mange forskellige erfaringer.
  1. Lad børnene tage redskaber frem og sætte dem tilbage ved træningen. Her kommer de til at trække, skubbe og lægge kræfter i.
  1. Gode aktiviteter er at kravle over og under ting, klatre i ribber og træer, bevæge sig på forskelligt underlag, skubbe og trække i hinanden, løfte lidt rundt på hinanden og så videre.
  2. Når et barn ikke får afstemt kraften rigtigt, og bevægelsen ikke rigtig lykkes, så giv mulighed for, at det kan prøve igen og igen og få mange erfaringer.

  3. Du kan ’vække’ børnene kropsligt ved selv at optræde energisk og vise, at du har lyst til at bevæge dig. Som instruktør er du rollemodel. Opildnende tilråb sætter gang i energien, også hos dem, der har en lav spænding i musklerne og kan virke lidt dovne.

Du kan abonnere på DGI’s podcasts ’DGI i ørerne’ på iTunes

… eller du kan finde dem i diverse podcast-apps eller på www.dgi.dk/podcast