6 gode råd om balance, syn og sanseintegration

Læs de gode råd om motorik fra vores podcast ’Balance, syn og sanser: Trådene samles’

Peter Kjeldsteen fra Aalestrup IF Basket blander gerne gymnastikelementer ind i sin basket-træning.

Lyt til podcasten: Balance, syn og sanser: Trådene samles

Podcasten er episode 5 i DGI’s serie: 6 trin til bedre motorik.

Hvad er sanseintegration?

Når vi laver en bevægelse, samles de mange inputs fra labyrintsansen, følesansen og muskel-ledsansen med bl.a. inputs fra synet og hørelsen. Hjernen finder ud af, hvordan kroppen skal reagere på de mange stimuli, og det sker på baggrund af erfaringer. Processen kaldes ’sanseintegration’.

Vores balance, rum- og retningsfornemmelse og hånd-øje-koordination er, ligesom al anden bevægelse, resultater af sanseintegrationen.

Gode råd:

  1. Sammensæt en træning, der er så varieret som muligt. God sanseintegration bygger på, at barnet får mange forskellige erfaringer.
  2. Skal holdet træne et bestemt skud, slag, eller en bestemt bevægelse, så skab variationer rundt om: Fx kan børnene stå med ryggen til og vende sig på en kommando, inden de kaster en bold.

  3. Træn balance på mange forskellige måder: Leg hinkelege, tænd for ’slow motion’, stå som ’flyvemaskiner’, gå på sjippetove på gulvet, brug balancebomme mv. Luk øjnene ind imellem, så bliver det sværere.

  4. Hånd-øje-koordination og fod-øje-koordination trænes godt med bolde, balloner, fjerbolde og andre rekvisitter. Prøv gerne mange forskellige.

  5. Rum- og retningsfornemmelse trænes fx ved at løbe på kryds og tværs på banen, gå, spurte, hinke, løbe to og to, ligge ned, rejse sig og spurte til et hjørne, bevæge sig baglæns, sidelæns, med forskellige hop osv. Prøv at gøre det samme to og to, mens I kaster en ærtepose mellem jer.
  6. Prøv andre idrætsgrene: Invitér evt. andre trænere fra klubben på besøg, og lad holdet prøve noget helt andet i en del af træningen. Større børn kan godt komme med nogle bud på, hvilke bevægelser eller øvelser de kan bruge i forhold til deres egen idrætsgren.

Se video med basketballholdet fra Aalestrup IF, der bruger airtrack i træningen, og som du hører om i podcasten: Video med Aalestrup IF Baskets U15-piger 

Du kan abonnere på DGI’s podcasts ’DGI i ørerne’ på iTunes 

… eller du kan finde dem i diverse podcast-apps eller på www.dgi.dk/podcast