10 gode råd til at forebygge doping

Få hjælp til at forebygge dopingmisbrugere blandt dine medlemmer i forening og fitnesscenter med 10 gode råd.

1 Skriv under. Please

Bed alle medlemmer om at underskrive en erklæring om, at de er indforstået med at overholde reglerne for antidoping. Det har en god præventiv effekt.


2 Stop salg af tilskud!

Undgå salg af kosttilskud og proteintilskud. Selv om der findes flere godkendte og lovlige kosttilskud i Danmark, sender de et forkert signal og giver måske et forkert rygte.


3 Drop store håndvægte

Spil med musklerne for antidoping og undlad at have frie håndvægte over 26 kilo i fitnesscentret og træningslokalet. Store vægte inviterer til forkerte selvbilleder og risikerer som bonus at give skader ved overtræning.


4 Ryd op i maskinparken

Det er hårdt arbejde at få en stærk og sund krop. Men fjern maskiner og udstyr, der animerer til ekstrem bodybuilding og muskler i størrelse xxl.


5 Fokusér på funktionel træning

Undervisning, instruktion og vejledning i træningscentret skal tage udgangspunkt i funktionel træning, der udfordrer hele kroppens balance, styrke og udholdenhed og ikke kun enkelte muskelgrupper. Eksempler: Crossfit, Crossgym, DGI act.


6 Vælg de rette forbilleder

Valget af instruktører afspejler foreningens og centrets profil – og ønskede målgruppe.

7 Vær 100% ren

Valg af musik, plakater og farver på væggen sender stærke signaler. Hvis I ønsker at fremstå som et bredtfavnende, lyst og åbnet sted, bør I vælge rene og lyse toner.


8 Vis jeres holdning

Hæng plakater op der viser, at I ikke accepterer dopede medlemmer, har fokus på at bekæmpe doping og følger Anti Doping Danmarks anbefalinger.


9 Del Dopinglisten

Gør alle medlemmer bekendte med listen over forbudte stoffer og metoder. Henvis til Anti Doping Danmarks hjemmeside eller udlever listen til alle nye medlemmer. Husk, listen opdateres en gang årligt! Find dopingliste her


10 Åbn munden

Hold foredrag om effektiv træning og sunde kostråd. Vis vejen til træning uden skader, skæve kropsidealer og ulovlige tilskud. Overvej at invitere tidligere dopingmisbrugere til at fortælle, at det er farligt at snyde sig stærkere.

De 10 punkter er anbefalinger og opstillet i uprioriteret rækkefølge!

Læs mere: Sådan spotter du en dopingmisbruger