Hellere træner end flaskedreng

Herfølge Boldklub tiltrækker unge trænere med løn og opbakning. Klubben finansierer sine 19 ungetrænere med en kraftig kontingentstigning

14-årige Mathias Knudsen og Oliver Østergaard på 15 har allerede to-tre års erfaring som trænere i Herfølge Boldklub. De indgår i et korps af unge trænere, som får løn for indsatsen.

Der er ikke tale om store summer, men nok til at de foretrækker trænerjobbet frem for at arbejde i et supermarked.

Fedt at få lommepenge

"Vi får 3.000 kroner pr. halvår. Det er ikke fantastisk, men pengene kommer som en lille bonus, så jeg kan bruge det at være træner som et job," siger Oliver Østergaard, der træner U12 og U13 og et hold for børn med diagnoser.

Mathias Knudsen, som træner U10, har det på samme måde:

"Det er sjovt at være sammen med spillerne og se dem udvikle sig. Det er ikke sjovt at arbejde i Fakta. Men det er altid fedt at få lidt lommepenge."

Nemt at skaffe trænere

Lønnen i Herfølge BK matcher ikke de lokale supermarkeders. Alligevel er det let at skaffe trænere.

"Finanskrisen har gjort det svært for især drenge at finde job, men de har brug for penge, så der er næsten aldrig nogen, som siger nej," siger formand Søren Østergaard.

Satser på unge

Herfølge BK begyndte at satse på ungetrænere for tre år siden. Dengang var de fleste trænere forældre, som tilfældigvis havde tid. "Forældre er gode til boldlege, men kommer til kort, når spillerne bliver større og efterspørger kvalitet," siger Søren Østergaard.

I sit civile liv forsker han i unges fritidsliv og var derfor sporet ind på, at klubben skulle satse på ungetrænere. I dag har klubben 19 trænere mellem 13 og 17 år.

"Unge kan tjene mere i Brugsen, men de synes, det er sjovere at være træner. Det giver et boost, når 25 drenge synes, man er alletiders træner."

Sådan har de gjort:

  • For at finansiere lønnen til ungetrænerne er kontingentet steget fra 1.600 til 2.500 kroner om året, uanset om man spiller på første- eller fjerdeholdet.
  • Klubben tilbyder træning mindst tre gange om ugen helt ned til U6.
  • Sponsorer betaler for træningstøj, så forældrene oplever, at de får noget for pengene.
  • Klubben skriver kontrakt med ungetrænerne for et halvt år ad gangen. Længere frem kan teenagere ikke overskue. Kontrakten forpligter dem til at tage opgaven seriøst.
  • Ungetrænerne får først løn efter fem måneder. Hvis de bryder kontrakten, er det bare ærgerligt.

Selv om Mathias Knudsen og Oliver Østergaard har forlænget deres kontrakter flere gange, er de glade for, at de kun binder sig for et halvt år.

"Hvis vi pludselig ikke synes, det er sjovt længere, kan vi sige ok, der er kun tre måneder tilbage," fremhæver de.

Støtte fra voksen træner

Det er ikke kun rosenrødt, når træneren kun er et par år ældre end spillerne.

"Deres udfordring er at skabe et læringsrum, hvor børnene ikke ”disser” hinanden. Derfor fungerer de primært som assistenter sammen med ældre trænere, der kan hæve stemmen," siger Søren Østergaard.

Nemt at finde holdledere

Ungetrænerne får tilknyttet en holdleder, som har overblik over kampe, kørsel og spillertøj.

"Vi har ingen problemer med at finde holdledere blandt forældrene, for de behøver ikke have forstand på fodbold. Det tager ungetrænerne sig af," siger Søren Østergaard.

Mathias Knudsen er glad for, at han kan koncentrere sig om fodbolden:

"Det ville være for meget, hvis jeg også skulle holde øje med alt det andet."