DM konferencen 2016

God karma på konferencen for DM-foreninger 2015-16 og ny start for DM-foreninger 2016-17.

"Her er supergod karma," sagde Finn Berggren, forstander på Gerlev Idrætshøjskole, da han bød velkommen til konferencen, der starter DM i Foreningsudvikling 2016-17 og og sluttede DM 2015-16. Finn Berggren ramte dagens - og årets - udfordringer "spot on" i sin velkomsttale med fortællingen om hans og Gerlevs udviklingshistorie.

Som at miste højre arm

Gerlev-forstanderen var ung gymnast, da han kom fra Vordingborg Gymnastikforening til Gerlev Idrætshøjskole første gang.

"Vi havde de samme udfordringer, som I har i dag. Vi brugte nok andre ord, men tankerne, visionerne og drømmene var de samme," sagde forstanderen.

Den 18-årige Finn var grebet af begejstring og ønsket om at gøre en forskel. Nu er Finn Bergren i gang med sit tredje ophold på Gerlev Idrætshøjskole, og han er ikke bleg for at betegne tredje gang som lykkens gang, selv om forstanderjobbet startede med store udfordringer. Der var behov for at udvikle højskolen, hvor gymnastikken var en bastion.

"En gang imellem er du nødsaget "to kill your darlings." Vi var nødt til nedlægge gymnastikken på Gerlev IH. Det var ligesom at rive højre arm af. Hvis højskolen skulle udvikle sig, så var vi nødt til at prøve nye veje. Vi oprettede parkour, streetdance og crossfit . Det rystede højskoleverdenen. Og det rystede lærerne," fortalte Finn Berggren og fortsatte:

"Samtidig ændrede vi højskolen fra at være en nationalt orienteret højskole til at være en globalt orienteret skole, så i dag foregår al information på engelsk," fortalte Finn Berggren.

DM-sang og kerneopgave

Stemningen blev også sat med en nyskrevet DM-sang og oplæg om foreningsudvikling. Begge dele med fokus på, at det skal give mening, at gøre ting i forening. I sit oplæg til nye DM-foreninger satte Anders Seneca en fed streg under værdien i at finde ind til meningen med det foreningen står for- eller med andre ord gøre sig foreningens kerneopgave lysende klar. 

"Lyt med fokus og stjæl med stolthed," lød rådet fra Anders Seneca og definerede kerneopgaven som "det, vi skal lykkes med sammen."

"Er I enige om, hvad I skal lykkes med?" spurgte han.

En lille flok engagerede medlemmer kan have en indforstået opfattelse af, hvad der er foreningens kerneopgave - og så opdage, at deres opfattelse ikke er helt så enslydende som de først troede.

"Jo skarpere vi er på kerneopgaven,  jo skarpere kan vi arbejde med udviklingen," sagde Anders Seneca.

Senere bød valgfrie workshops på inspiration om god ledelse, kommunikation, unge, faciliteter og skolesamarbejde.

Kåring af vinderne

Konferencen sluttede med en festlig finale, kåring af årets fidus og ikke mindst de tre DM-vindere 2015-16. Se hvem, der vandt, hvem, der løb med fiduspræmien og juryens motivation her.