Ældre kaster sig på gulvet for at motivere små børn

En god start på et kommende idrætsliv starter i børnehaven
– i Ishøj har de fået et korps af ældre som hjælpere

Børn er så dejlige, og jeg får selv rigtig meget ud af at være med.

66-årige Pia Petersen

Du har sikkert hørt om børnehaver, der tager på besøg på plejehjem for at synge og lege. Men har du hørt om ældre, der tager på besøg i børnehaven for at kaste, kravle, rulle og hoppe sammen med børnene?

Det får du lidt at vide om her. For i Ishøj Kommune er ikke færre end 24 ældre kraftigt engageret i en aktivitet, der skal hjælpe børnehavebørn med deres motorik – og som samtidig skaber stor glæde, både hos børnene og de ældre. Projektet hedder ”Leg, bevægelse og fællesskab uden alder”. Det kunne godt være et projekt, som andre kommuner kunne have glæde af.

De 24 ældre hjælpere i Ishøj er alle gået på efterløn eller pension, og selv om de bliver udsat for alverdens barnlige fysiske udfordringer har de gladeligt ladet sig lokke til på skift at være sammen med børn fra seks forskellige institutioner.

Gulvet er bedre end en plads i sofaen

Vi var med en dag, hvor 66-årige Pia Petersen og 69-årige Anni Christophersen kastede sig ned på gulvet sammen med 15 børn på 4-5 år fra institutionen Bøgely – til stor fornøjelse for begge parter.

- Jeg elsker børn. De er så dejlige, og jeg får selv rigtig meget igen, fortæller Pia, der med egne ord blev helt misundelig, da hun hørte en veninde fortælle om projektet. Så hun var hurtig til at melde sig under fanerne.

Ann er lige kommet med – men hun havde det på samme måde:

- Det er for kedeligt bare at gå derhjemme. Jeg skal ud og opleve noget, siger hun, inden hun igen tager to af de små i hånden og løber en tur. Kort tid efter ser vi hende liggende blive trukket rundt og rundt på en plade med fire hjul under (en såkaldt ”møbelhund”, som flyttemænd også bruger). Går det nu godt? Ja, sørme. Hun rejser sig grinende – og børnene kigger misundeligt på hende. De vil også have en tur.

Det her er et projekt, der passer lige ind i DGI’s hjerte – måske kan det udbredes til andre steder i Danmark.

Pædagogisk konsulent i Ishøj Kommune, Helle Kirud

Smittende fællesskab

Ildsjælen bag det hele er en pædagogisk konsulent i Ishøj Kommune – med støtte fra DGI.

Som mangeårig gymnastikinstruktør med krudt bagi er det Helle Kirud, der har fået det hele op at stå. Hendes engagement er meget svær ikke at blive smittet af, og det er nok en stor del af baggrunden for, at det er lykkedes at skaffe så mange hjælpere. Målet er helt klart at få endnu flere institutioner med. Så der bliver brug for endnu flere hjælpere. Og de er derude. Det er Helle sikker på.

- Vi har et rigtig godt fællesskab i gruppen af hjælpere. Ud over det gode humør så støtter vi også hinanden, når nogen oplever noget svært, og det kan jo ske i den alder, siger Helle og tilføjer:

- Det her er et projekt, der lige passer ind i DGI’s hjerte, så vi er rigtig glade for, at DGI nu er med i projektet og måske kan være med til at udbrede det andre steder i Danmark. Det vil vi være stolte af. Gymnastik er fundamentet for alle andre sportsgrene. Det er herfra, at du får en god motorik, så målet er da helt klart også at sikre, at børnene senere har lyst og evner til at melde sig ind i en forening, siger Helle.

Bevægelsestimen er ved at være slut. De små remedier bliver pakket sammen, og børnene skal igen have støvler på og tilbage på Bøgely og have frokost. Både børn og ældre glæder sig allerede til næste gang…