Corona sætter også sine spor på idrætsforeningerne i DGI Midt- og Vestsjælland

Et år med corona på sidelinjen har sat sit tydelige præg på idrætsforeningernes medlemstal i hele landet.

Det gælder også de foreninger, der er medlem i DGI Midt- og Vestsjælland. Især gymnastik, svømning og fitness har oplevet en medlemstilbagegang, mens tennis og esport har kunne byde nye medlemmer velkomne.

4,59 pct. færre dyrkede idræt i en forening i DGI Midt- og Vestsjælland i 2020. Landsdelens samlede medlemstal for 2020 var på 208.412 medlemmer i 800 idrætsforeninger.

Indendørsidrætten har haft det svært

Det er i høj grad gymnastik, svømning og fitness, der har oplevet en tilbagegang i antallet af medlemmer. Det gælder både i hele landet og i DGI Midt- og Vestsjælland.

”Vi har her at gøre med tre idrætsgrene, der traditionelt set dyrkes indendørs i haller og sale, som jo har været lukket i store dele af 2020. Tilmed er der mange steder en kontingentstruktur, hvor man tilmelder sig et specifikt hold ved sæsonstart og på den måde bliver medlem af foreningen. På grund af corona er mange af de hold ikke blevet oprettet, og derfor har der ikke været nogen medlemmer at registrere”, siger Nicolai Stokholm, der er direktør i DGI Midt- og Vestsjælland.

Tre største fald på LP og MVS – målt på tab af medlemmer og i %

Landsplan fald i antal medlemmer (samt tilbagegang i %)

 1. Gymnastik: Fald i antal medlemmer (-28.280) – Udvikling i % (-9,52%)
 2. Svømning: Fald i antal medlemmer (-18.461) – Udvikling i % (-7,83%)
 3. Fodbold: Fald i antal medlemmer (-12.627) – Udvikling i % (-5,09%)
 4. Fitness: Fald i antal medlemmer (-10568) – Udvikling i % (-6,03%)


MVS fald i antal medlemmer (samt tilbagegang i %)

 1. Gymnastik: Fald i antal medlemmer (-5.381) – Udvikling i % (-12,56%)
 2. Svømning: Fald i antal medlemmer (-2.982) – Udvikling i % (-10,53%)
 3. Fitness: Fald i antal medlemmer (-1.882) – Udvikling i % (-8,15%)

Ud i det fri og bag skærmen hitter

Der er dog også idrætsgrene, der har fået flere medlemmer i det seneste år. Vi er blevet virtuelle som aldrig før, og det kan være en af årsagerne til en medlemsfremgang på 25,62 pct. i esportsforeningerne i landsdelen. Under coronakrisen har endnu flere mennesker også fået øjnene op for at være aktive i det fri, og det kan især tennisklubberne mærke med en medlemsfremgang på 20,74 pct. i landsdelen.

Det gælder også i Holbæk Tennis og Padel Klub, der har budt velkommen til 303 nye medlemmer.

”Vi har været stærkt udfordret af at have lukket ned for indendørs tennis i længere perioder her under corona. Vi var heldige i 2020, at vi ret hurtigt kunne gå udendørs og spille både tennis og padel. Her henover vinteren har vi heldigvis kunne blive ved med at spille padel. En stor rekrutteringsindsats kombineret med muligheden for udendørs padel har gjort, at vores medlemstal er eksploderet”, siger Ole Bindslev, der er formand for klubben.

Tre højdespringere på LP og MVS – målt på vækst i medlemmer og %

Landsplan vækst i % (samt stigning i medlemmer)

 1. Tennis: (21,63%) (stigning på 13677 medlemmer)
 2. Basketball: (13,59%) (stigning på 2107 medlemmer)
 3. E-sport: (4,00%) (stigning på 310 medlemmer)

 
MVS vækst i % (samt stigning i medlemmer)

 1. E-sport: (25,62%) (stigning på 372 medlemmer)
 2. Tennis: (20,74%) (stigning på 1530 medlemmer)
 3. Basketball: (17,59%) (stigning på 294 medlemmer)

Genstarten er vigtig – især for børn og unge

Medlemstallene afslører, at det særligt er hos børn og unge i alderen 0 til 12 år, at corona har sat det største aftryk på idrætsdeltagelsen. Her er der en tilbagegang på 9.14 pct. Det gælder også i hele landet, hvor der en tilbagegang i denne aldersgruppe på 7.73 pct.

”Vi ved, at organisering spiller en afgørende rolle for især børn men også unges idrætsdeltagelse. Det er derfor ikke overraskende, at når idrætter som gymnastik og svømning har haft et hårdt år, går det ud over de yngste. Jeg har oplevet en enorm kreativitet og vilje til at tænke nyt og holde fast i fællesskabet. Det skal vi holde fast i, når vi for alvor skal genstarte idrætten for at få alle tilbage i fællesskabet. I DGI Midt- og Vestsjælland er vi klar til at hjælpe til, for vi må ikke bare læne os tilbage og tro, at de kommer tilbage af sig selv”, siger Bruno L. Hansen, der er formand i DGI Midt- og Vestsjælland.