Vestsjællands førstedame siger farvel

Foreningsliv, idræt og især håndbold har været en fast bestanddel af Margit Ølgods liv, der til årsmødet i april stopper som formand for DGI Midt- og Vestsjælland.

Margit Ølgod giver depechen videre med ro i maven efter flere end 20 år som formand for DGI Midt- og Vestsjælland. Foto: Louise Nøhr

Det hele begyndte i Orten i Vestjylland nær Varde, hvor en 10-årig Margit Ølgod for første gang snørede håndboldskoene i den lokale håndboldklub. 11 år senere flytter hun til Kalundborg for at arbejde, men håndbolden har hun stadig med sig.

”Jeg har altid elsket at spille håndbold og fællesskabet i klubberne, hvor jeg har spillet. Det gælder stadig den dag i dag, hvor jeg spiller i Rørby-Værslev. Jeg har spillet alle pladser på nær målposten”, siger Margit Ølgod.

37 år i politik

I begyndelsen af 1980’erne får klublivet og håndboldspillet en ekstra dimension. Her bliver hun for første gang valgt ind i en bestyrelse, og sådan har det været lige siden – uden pause.

”Jeg kunne godt lide ideen om at få indflydelse på retningen og på praktiske ting som reglementer for turneringer. Det har været min motivation gennem alle årene”, siger hun.

Lysten til indflydelse spiller stadig en stor rolle, da hun i 1992 kommer med i bestyrelsen i DGI Nordvestsjælland og i 1998 sætter sig i formandsstolen.

”Der sker hele tiden noget nyt. Med tiden spiller samspillet mellem de ansatte og frivillige en stadig større rolle. Da jeg begyndte i HAV, var der ikke to ansatte, sådan er det ikke længere. Det har været en spændende og ikke altid uproblematisk udvikling at være en del af”, siger Margit Ølgod og fortsætter:

”DGI har altid været et sted med plads til at afprøve ting under ansvar. Professionaliseringen af organisationen betyder, at det kan være svært at finde sin plads som frivillig. Vi skal virkelig passe godt på dem, så de ikke kører død i det”.

Hverdagens småting

Med så mange år i spidsen for landsdelen er det svært at pege på den ene ting, der gør hende mest stolt.

”Jeg kan ikke sådan lige finde en enkelt ting, der er jo sket rigtig mange ting. Sammenlægningerne, landsstævnet i Holbæk og hverdagens småting har alle betydet meget for mig. Vi har i bestyrelsen gjort en masse fantastiske ting, som vi kan være stolte af”, siger hun.

Giver depechen videre med ro i maven

Margit Ølgod brugte sidste års årsmøde til at annoncere, at hun nu tog hul på sit sidste år i spidsen for landsdelen. Siden da har landsdelsbestyrelsen besluttet at indstille den nuværende næstformand, Bruno L. Hansen som kandidat til formandsposten.

”Foreningslivet og især frivilligheden har betydet meget for mig, og jeg er glad for, at jeg nu kan give en sund forretning videre til en ny formand med ro i maven. Jeg håber, at deltagerne på årsmødet er enig med mig i, at Bruno er den rette til opgaven. Han har både kompetencerne og tiden til at drive værket videre,”, siger hun.

CV for Margit Ølgod

  • 1980’erne: Valgt ind i bestyrelsen i Værslev Håndbold (senere Rørby-Værslev IF)
  • 1986: Valgt ind i HAV i håndboldudvalget
  • 1990: Valgt ind i amtsbestyrelsen (HAV)
  • 1992: Valgt ind i DGI Nordvestsjælland
  • 1994: Næstformand i DGI Nordvestsjælland
  • 1998: Formand i DGI Nordvestsjælland
  • 2007: Formand i DGI Vestsjælland
  • 2013: Formand i DGI Midt- og Vestsjælland