Havdrup Gymnastikforening har køreplanen klar for tre genåbningsscenarier

Havdrup Gymnastikforening har lagt tre planer. To for de mest sandsynlige scenarier for genåbningen af idrætten og én for, hvordan de hurtigt kan reagere på noget helt tredje.

Havdrup Gymnastikforening har en fast procedure for afspritning og rengøring.

”Vi er så klar! Vi kan næsten ikke vente.”

Læs også: Sådan tilpasser gymnastikforening online-træningen til aldersgrupper

Sådan er der nok mange idrætsforeninger, der har det lige nu. Det er i hvert fald tilfældet i Havdrup Gymnastikforening, hvor Betina Steneman er formand.

For Havdrup GF er i sandhed klar til at trykke startknappen, så snart de får muligheden for det. Den sjællandske gymnastikforening har forberedt genstarten ud fra forskellige scenarier.

Ønskescenariet er lige nu, at idrætten får lov at åbne på samme måde, som da der langsomt blev lukket ned i efteråret. Det vil sige med et forsamlingsloft på 10 for voksne og på 50 for børn.

”Så er vi klar, og så går vi bare i gang fra dag ét. Hele køreplanen er der, og holdene er allerede inddelt. Voksenholdene har været delt op, så de har trænet enten hver anden gang, eller hvor vi har tilbudt ekstra hold, så vi har kunnet dele dem i to. Det har instruktørerne styr på,” siger Betina Steneman.

Allerede inddelt i grupper

Børneholdene er også klar. På danseholdene står medlemmerne med to meters afstand og danser, og springholdene er inddelt i faste grupper efter niveau eller relationer afhængig af aldersgrupperne. Når de står i rækker og venter på at springe, markerer hulahopringe eller tovstykker, hvor tæt de må stå.

Én ting er selve træningen. Noget andet er alt det rundt om, som man også skal have styr på for at kunne afholde en coronavenlig træning. Havdrup GF har både værnemidler, sprit og en fast rengøringsprocedure klar.

Den indebærer, at alle redskaber og kontaktpunkter som dørhåndtag sprittes af mellem hvert hold, og at gymnasterne spritter hænder, når de er inddelt i grupper og skifter positioner.

”Det er en procedure, der er fuldstændig indøvet fra efteråret, og som bare er blevet rutine. På den måde kan vi bare fortsætte, når vi starter op igen. Både instruktører og gymnaster er klar på, at det er sådan, det er,” siger formanden.

Alle ved, hvad der skal ske

Det andet scenarie, som Havdrup GF har forberedt sig på, er, at udendørs idræt får lov at starte op, mens brug af haller og indendørs faciliteter må vente. I så fald hiver de planen frem fra sidste forår, hvor netop det var tilfældet.

Vi har de overordnede planer, men vi vil simpelthen ikke sætte os ned og lave detaljerne, fordi det er spildt, hvis det så ender med et andet scenarie

Betina Steneman, formand for Havdrup Gymnastikforening

Her lavede de blandt andet nye typer hold med forskellige former for træning til voksne, mens børnene blev delt ud på pladser i hele lokalområdet. Det bliver nok nærmere styrketræning end gymnastik, for redskaber og udendørstræning er ikke nogen god kombination. Men det vigtigste er at komme i gang hurtigt.

Læs også: Sådan træner du gymnastik i en coronatid

”Når vi får en melding, og det ligner et af de to scenarier, vi har været igennem, er det bare den knap, vi trykker på og sætter i gang. Alle instruktørerne er også helt klar og ved, hvad der skal ske,” siger Betina Steneman.

Det er skrækscenariet

De to scenarier for genåbningen har Havdrup GF helt styr på, men det er ikke givet, at det ender med et af de to.

Tip: Definer rollerne

"Det er supergodt at have klart definerede roller. Vi har for eksempel en, som er ansvarlig for værnemidler, og holdlederne ved, at de hver især har ansvaret for deres respektive instruktører. Det hjælper, når man skal reagere hurtigt."

”Skrækscenariet er, at der bliver åbnet op på en helt anden måde, end vi har prøvet før. Så skal vi til at arbejde stærkt, og det gør vi også, hvis det er det, der skal til,” siger Betina Steneman.

Faktisk har Havdrup GF også en plan for, hvordan de vil håndtere den situation. Umiddelbart efter offentliggørelsen af nye restriktioner, vil bestyrelsen mødes virtuelt og beslutte, hvad de gør. Derefter vil instruktørerne få direkte besked fra deres respektive holdledere, og træningen vil kunne starte allerede dagen efter.

”Vi har de overordnede planer, men vi vil simpelthen ikke sætte os ned og lave detaljerne, fordi det er spildt, hvis det så ender med et andet scenarie.”

Ingen plan er også en plan

Det har Havdrup GF allerede oplevet for mange gange. Under den første nedlukning sidste forår brugte de både tid og kræfter på at planlægge og arrangere, inden de kendte de nærmere retningslinjer.

Det betød, at for eksempel opvisningen et par gange blev udskudt med én måned ad gangen, inden det til sidst stod klart, at den måtte aflyses helt. Det samme var tilfældet for andre arrangementer, som de forsøgte at genarrangere i nye coronavenlige formater.

”Vi brugte enormt meget tid på at lave nye planer og kommunikere. Og hver gang er det endt med, at det ikke kunne gennemføres. Vi har lært, at det er spildt arbejde. Engang i løbet af efteråret besluttede vi, at vi tager tingene en dag ad gangen, og som de kommer,” siger Betina Steneman.

På den måde kan det også være en plan ikke at lave for mange planer.