IF Frem Bjæverskov laver tryg og sjov udendørs træning for udfordrede børn

IF Frem Bjæverskov rykker over halvdelen af sine gymnastikhold udenfor inklusiv Stjerneholdet for udfordrede børn. Her giver instruktøren gode råd til en tryg og sjov udendørs træning.

Som instruktør skal du turde vise vejen og mene det. Du kan ikke lyve for børn. Foto: Privatfoto

Gensynsglæden var stor, da Stjerneholdet fra IF Frem Bjæverskov Gymnastik efter en over to måneder lang pause endelig mødtes igen.

Læs også: Sådan tilpasser gymnastikforening online-træningen til aldersgrupper

”De har været væk fra hinanden så længe, og de har bare savnet det. Der var simpelthen sådan en dejlig stemning,” fortæller instruktør Heidi Pedersen.

Hun startede Stjerneholdet for 13 år siden som et hold for børn, der af den ene eller anden grund ikke kan være med i en almindelig idrætsforening. Det kan skyldes diagnoser, handicap eller fysiske, psykiske eller sociale udfordringer.

De plejer at træne i hallen på denne tid af året, men i anledning af første led i genåbningen af idrætslivet var mødestedet mandag den 1. marts flyttet til en parkeringsplads ved den lokale skov.

”Så var vi på skovtur, hvor vi klatrede rundt i træerne og på træstammer og løb op og ned ad skrænter. Vi var godt beskidte og svedige, da vi var færdige,” siger Heidi Pedersen.

Gå forrest

En af udfordringerne på Stjerneholdet er, at det kniber med koncentrationen for flere af børnene, hvis de skal lave den samme aktivitet i længere tid. De kan også være i dårligt humør, hvis de har haft en skidt dag i skolen.

Læs også: Havdrup Gymnastikforening har køreplanen klar for tre genåbningsscenarier

Jeg siger ikke til dem, at de skal kravle op på træstammen. Jeg kravler selv derop

Heidi Pedersen, instruktør for Stjerneholdet

Det stiller større krav til instruktørerne, der skal planlægge en træning, som er tilpas varieret, men som samtidig er fleksibel, så den kan tilpasses humøret på dagen. Samtidig skal den være forudsigelig og med faste rammer, så børnene hele tiden ved, hvad de skal.

Det er på mange måder alt det, som udendørs gymnastik ikke er. Men alligevel kan instruktøren gøre det til et hit ved at gå forrest.

”Hvis jeg selv tror på det og viser energien, så er børnene meget nemmere at rykke. De kan mærke på mig, at jeg elsker at være i skoven. Jeg siger ikke til dem, at de skal kravle op på træstammen. Jeg kravler selv derop. Når de kan se, at jeg har det sjovt, så har de det også sjovt,” forklarer Heidi Pedersen.

Vær kreativ med aktiviteterne

Hun inviterede også forældrene med til første træning, så børnene havde en anden tryg base i dem. Det gør det også lige det federe at løbe op og ned af stejle skrænter, når ens far eller mor står i bunden og råber, at man da ikke er rigtig klog.

På næste mandag har Stjerneholdet planer om at spille hockey og lave styrketræning på græsplænerne omkring hallen. Og ellers tager de i skoven igen og træner styrke og balance på træstammerne.

Læs også: Stenløse Gymnastik flytter opvisningen udenfor

Alt fra dansepiger til ældremotion, linedance og forældre/barn-gymnastik i IF Frem Bjæverskov rykker ud, selvom træningen måske er langt fra, hvad de er vant til.

”Det er lige meget, om det hedder et dansehold, bare de får sig rørt. For vores skyld må de tage rulleskøjter på, bare vi får sammenhold, og børnene ved, at vi stadig er her,” forklarer Heidi Pedersen, der kan mærke på sit eget hold, at træningen gør en forskel.

”Det betyder helt vildt meget for os. Børnene var så glade, og det var så fedt. De viser glæden på en anden måde, så man får så meget kærlighed tilbage fra dem.”