Kalundborg giver ekstra støtte til udvikling af foreninger

Foreningerne stod i kø, da de hørte om muligheden for konsulenthjælp fra Danmarks to store idrætsorganisationer

Kalundborg Kommune har, på grund af den store interesse fra foreningerne for foreningsudvikling, udvidet med endnu fem forløb betalt af kommunen.

Hvordan skaffer man medlemmer, og hvordan går det i det hele taget ude i foreningerne? Er der frivillige nok? Er der styr på økonomien? Er der liv eller daler aktivitetsniveauet? Og er der overhovedet overskud til at kigge på udvikling af foreningen?

Svaret på dette sidste spørgsmål er i mange tilfælde ”nej”, og det er baggrunden for, at DGI og DIF i fællesskab har skabt nogle særlige udviklingstilbud, hvor foreningerne får hjælp til at sætte særlig fokus der, hvor foreningen selv ønsker det.

Foreningsudvikling er et af mange store tiltag, som Danmarks to store idrætsorganisationer, DGI og Danmarks Idræts Forbund (DIF), har sat i søen for at få flere danskere til at dyrke motion. Målet er, at 75 procent skal dyrke motion og at 50 procent af dem gør det i en forening.

Kommuner støtter foreningerne

Alene i DGI Midt- og Vestsjællands område er der sat timer af til i alt 184 udviklingsforløb ude i foreningerne, og mange foreninger er allerede i fuld gang med at udvikle sig med hjælp fra en idrætskonsulent.

Flere kommuner har valgt at bakke ekstra op om foreningerne ved at hjælpe med betaling, så pengene ikke bliver en hindring.

Det gælder bl.a. i Kalundborg, hvor kommunens folkeoplysningsudvalg besluttede at bevilge penge til 10 udviklingsforløb.

Tilbuddet fra DGI og DIF om foreningsudvikling er rigtig godt – og heldigvis har mange foreninger også selv set, at her er noget, de kan få glæde af.

Mette Dinesen, foreningskonsulent i Kalundborg Kommune

De forløb blev udsolgt meget hurtigt, fortæller Kalundborg Kommunes foreningskonsulent, Mette Dinesen, der ikke var overrasket over den store interesse:

”Vi har holdt en række dialogmøder med foreningerne overalt i kommunen, og her kunne vi mærke et behov for hjælp. Foreningskulturen er under pres. Det kræver, at du både engagerer og forpligter dig – både i op- og nedgangstider, og det er ikke alle villige til i dag. Derfor skal foreningerne gøre noget andet, end de plejer. Og de skal have modet til at fjerne aktiviteter eller opgaver, som tiden måske er løbet fra, eller som der ikke er hænder til mere”, siger Mette Dinesen og tilføjer:

”Det er i forvejen sin sag at være frivillig med mange forskellige opgaver ved siden af sit job, så der er ikke noget at sige til, at det med at være nytænkende er noget, man ikke når i hverdagen. Derfor er tilbuddet fra DGI og DIF rigtig godt. Heldigvis har mange foreninger også selv set, at her er noget, de kan få glæde af”.

Kalundborg har på grund af den store interesse fra foreningerne udvidet med endnu fem forløb betalt af kommunen.

Prisen for et udviklingsforløb er normalt 10.000 kr., men frem til udgangen af 2017 er prisen barberet ned til 2.000 kr. via store tilskud fra DIF og DGI samt tilknyttede sponsorer til den store fælles idrætsvision, ”Bevæg dig for livet”.

Forløbende kan med fordel køres som parallelle netværksforløb, så foreningerne udover egen udvikling også lærer hinanden bedre at kende og kan få gavn af hinandens gode ideer.

Foreninger skal bruge tid

Hos DGI Midt- og Vestsjælland er det projektleder Marianne Høyer, der både er tovholder og også selv fungerer som en af i alt 10 foreningskonsulenter, der kommer ud til foreningerne. Hun mærker overalt, at foreningerne får rigtig meget ud af et udviklingsforløb.

”I rigtig mange foreninger bruger bestyrelsen tid på den daglige drift og alt for lidt tid på fremtid og visioner. Det er der ikke noget at sige til, for foreningens aktiviteter er selvfølgelig vigtige. Vi kan imidlertid give nogle redskaber til, hvordan den daglige drift kan blive lidt nemmere, så der bliver tid til mere af det sjove. Men vores opgave er først og fremmest at hjælpe med at køre et forløb igennem, hvor foreningerne selv sætter dagsordenen for, hvor de vil udvikle sig, fortæller Marianne Høyer.

Hun siger samtidig, at foreningen bliver nødt til at sætte tid af til opgaven.

”Vi kommer ikke og løser den for jer. I kommer selv til at bruge en del tid på det, men tro mig. I vil opleve, at det er det hele værd”.