Medlemmerne vender igen tilbage til idrætsforeningerne i DGI Midt- og Vestsjælland

Efter nogle hårde år med corona på sidelinjen viser medlemstallene for DGI igen fremgang.

Fodbold er blandt de idrætter med højst medlemsfremgang i 2021.

Fremgangen gælder også for DGI Midt- og Vestsjælland. I 2020 mistede idrætsforeningerne i landsdelen 4,6 procent af medlemmerne, det er nu vendt til en fremgang på 0,3 pcrocent i 2021.

”Der er blevet knoklet for at holde fast i fællesskaberne i idrætsforeninger i et år med nedlukninger, skiftende regler og retningslinjer. Stor ros til alle de frivillige, der har nægtet at give op. Det har ikke været nemt, men det har været det hele værd”, siger Bruno L. Hansen, der er formand for DGI Midt- og Vestsjælland.

Børnene er tilbage

I 2020 forsvandt 4,6 procent af de yngste medlemmer idrætsforeningerne i DGI Midt- og Vestsjælland. I 2021 er der nu i aldersgruppen 0-6 år en stigning på 7,6 procent. Desværre viser tallene dog også, at det største frafald er i aldersgruppen 13-18 år med 5,7 procent.

”Vi holdt vejret, da vi så, hvor mange af de helt små børn, der ikke var i idrætsforeningerne i 2020. Nu ser vi heldigvis, at børn begynder til idræt igen. Men vi skal blive endnu bedre til at give dem lyst til at blive ved, så vi ikke ser et frafald, når de bliver ældre”, siger Bruno L. Hansen.

Højdespringerne i landsdelen

Fodbold, svømning og padel er i top tre over idrætter med medlemsfremgang i 2021. Fodbold går frem med 10,9 procent i landsdelen, svømning med 8,5 procent og padel med 8,5 procent.

I Jernløse Boldklub kan formand Anna Huge-Christensen godt nikke genkendende til den tendens. I 2020 havde klubben 166 medlemmer, i 2021 steg antallet til 217.

”Efter at have været lukket ned og ikke kunne dyrke det sociale fællesskab, fik vi et boom i antallet af medlemmer, da vi endelig måtte åbne op igen for udendørs idræt. Vi fik fx tilgang af damespillere, som ellers trænede i motionscenter, fordi de nu ville være med i fællesskabet”, siger hun.

Vi har en opgave foran os

I foreninger med fitness, gymnastik og håndbold på programmet ser medlemstallene stadig ud til at være påvirket af corona. De er blandt de idrætter, der har mistet flest medlemmer.

Fitness faldt med 8,5 procent, håndbold med 8,6 procent og gymnastik med 2,9 procent.

”Selvom tallene igen går i den rigtige retning, så skal vi skrue endnu mere op for indsatsen for at byde flere velkommen i foreningsfællesskaberne. Sammen kan vi være med til at styrke den fysiske og mentale sundhed for alle aldersgrupper, og det er der brug for som aldrig før”, siger Bruno L. Hansen.

Dyk ned i tallene på www.dgi.dk/medlemstal