Sved med kollegerne

DGI og lokale instruktører sikrer motion på arbejdspladsen hos Region Sjælland.

Opvarmning skal også være sjovt. I det hele taget er det ikke forbudt at grine til medarbejdermotion.

Kunne du på din arbejdsplads tænke dig højere medarbejdertilfredshed, færre sygedage og øget effektivitet hos de ansatte?

De færreste vil vel svare nej til dette spørgsmål – men ”how to do”?

DGI har et bud – nemlig DGI Medarbejdermotion, og Region Sjælland er et af de steder, hvor motionen er i fuld gang.

Hver mandag eftermiddag samles to løbehold – og tirsdag er der gang i yoga. Og de involverede medarbejdere er vilde med det.

Perfekt tid og sted

- Lige præcis tidspunktet og at det foregår lige efter arbejde er årsagen til, at jeg er med. Med familie og børn er det svært at få motion ind i hverdagen, så jeg er rigtig glad for dette initiativ, fortæller it-medarbejder Allan Dahl, der en mørk eftermiddag har kastet sig i løbetøjet lige efter arbejde i Regionshuset i Sorø.

Flere nikker rundt omkring ham – ikke mindst et par stykker, som har langt på arbejde. Er de først kommet hjem og har sat sig, er det ekstra svært at finde motivationen til at komme ud. Ikke mindst om vinteren.

Instruktør Per Birkmose er glad for at høre begejstringen. Han kommer selv fra Høng Løbeklub og er en af to ugentlige indpiskere til medarbejdermotionen. Denne mandag har han endda lagt et ekstra indslag ind, hvor deltagerne får forbedringsforslag til deres løbestil via videooptagelse.

Tre hold efter stille start

I dette tilfælde er det personaleforeningen, der står for medarbejdermotionen – men det kan også være virksomheden selv.

- Det startede med, at vi ville prøve at starte et løbehold som opvarmning til DHL stafet i København i august. Så vi arrangerede besøg af en løbecoach og i alt fire løbeseancer, to før sommerferien og to bagefter, fortæller Inge Jakobsen fra bestyrelsen i personaleforeningen, SparS.

- Vi var ikke så mange, kun 8-10, men alle var enige om, at vi ville fortsætte og prøve at få andre med. Det viste sig heldigvis at være en rigtig god idé. Nu har vi både lavet et fortsætterhold for øvede plus et hold for nystartede og folk, der måske har løbet før og gerne vil i gang igen.

- Og derudover har vi også dannet et yogahold. Så alt i alt er der over 30 tilmeldte – med venteliste på yoga, siger Inge, der pointerer, at styring skal der til, for at det bliver en succes:

- Ifølge vores erfaring er det afgørende, at der er en DGI-instruktør til stede. Det betyder både noget for motivation og fremmøde, men i høj grad også for løbeoplevelsen.

Motion direkte til døren

I DGI Midt- og Vestsjælland er det konsulent Lise Steenberg Pedersen, der er kontaktperson og hjælper arbejdspladserne med at få medarbejdermotion op at stå. Men det er ikke hende, der stiller op med cykel eller i løbetøj.

- Noget af det, vi vægter højt i DGI, er samfundssind, og i forhold til medarbejdermotion er det derfor vigtigt for os, at idrætten er forankret lokalt. Derfor involverer vi de lokale foreninger og bruger deres instruktører, for så er kontakten skabt, hvis deltagerne bliver ekstra bidt af sporten, siger Lise.

Der bliver udbudt følgende idrætsgrene:

  • Løb

  • Yoga

  • Landevejscykling

  • Fitness udendørs og indendørs

Fyr op under personalet

- Nogle arbejdspladser tror, at de kun kan lave medarbejdermotion, hvis de har et motionsrum, men det er slet ikke nødvendigt. Vi tager udgangspunkt i de faciliteter og omgivelser, der er det enkelte sted, fortæller Lise, der også gerne hjælper, hvis arbejdspladser ønsker hjælp til motion på personaledage, teambuilding eller ved fyraftens-arrangementer.

Det er forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, hvordan medarbejdermotion er organiseret og betalt. I Region Sjælland er det personaleforeningen, der står for arrangementet, der fortrinsvis er betalt via kontingentkroner. Selve motionen er også uden for arbejdstiden, men der kan være andre arbejdspladser, hvor der er sat tid af i arbejdstiden.