Certificering i Haderup Børnehus giver fællesskab

Personale i Børnehuset er blevet opmærksomme på de nemme muligheder for aktivitet og bevægelse.

Lotte Mikkelsen(tv) og Tina Kobæk ved legepladsen, hvor der ikke nødvendigvis ryddes op hver dag.

Der bliver gravet, samlet sten og kørt trillebøre med et aktivitetsniveau, som vil gøre enhver entreprenør misundelig. Børnene i Haderup Børnehus er i gang med at grave og flytte sten fra sandkassen. Der er rum og rammer og børnene virker begejstrede.

Institutionen er en "DGI Idræt, Leg og Bevægelse" certificeret vuggestue og børnehave og personalet har netop gennemgået re-certificering. Børnehuset fungerer desuden som fritidshjem.

”Vi har deltaget med hele vores personale og det er godt, at det er blevet en fælles ting for os. Undervisningen har været meget praktisk orienteret, hvor vi selv har været aktive. Vi har bl.a. haft nogle vildt sjove lege. Det gør også, at vi bedre kan huske legene, når vi selv har haft fingrede i det,” siger Lotte Mikkelsen, der er pædagogisk leder i Børnehuset.

Vi lever i en individuel tid. Det at blive en certificeret institution er også at tage fællesskabet blandt pædagoger alvorligt.

Tinna Ølholm Jørgensen, foreningskonsulent og underviser på modulerne.

”Og så har det været nogle lege, der er lige til at sætte i gang og som ikke kræver specielt meget udstyr. Vi kan lave det spontant på legepladsen med de ting vi har. Det er dejligt, da det giver en masse tidsbesparelse. Vi skal ikke planlægge på forhånd med rekvisitter og lignende. Vi er blevet mere opmærksomme på at bruge de muligheder, der i forvejen er på legepladsen. Alternativ brug af gynger og bomme og f.eks. gå på line på træstammer – altså meget praksisnært,” tilføjer Tina Kobæk, der er pædagog i huset.

Der må gerne rodes

Der bliver ikke nødvendigvis ryddet op hver dag uden for Haderup Børnehus.

”Vi er lidt privilegerede her. Vi oplever ikke tyveri og hærværk, så vi kan lade tingene ligge natten over. Det kan se lidt rodet ud, men vi har det fint med ikke at rydde op, så kan legen lettere fortsætte næste dag,” forklarer Lotte Mikkelsen.

I Børnehuset oplever man også at børnene selv er gode til at ændre regler og sange m.m.

”Og så har vi har arbejdet meget med det sansemotoriske og at bruge det vi har. Vi kan bare justere på betingelserne så det er nemt at overføre på såvel de små treårige som de seksårige, ” siger Tina Kobæk.

”DGI Midtjylland har en ambition om at blive partner for alle, der arbejder professionelt med børn og bevægelse. ”Vi oplever, at vores certificeringsforløb giver den enkelte institution et tydeligt ”why, how and what” i forhold til bevægelse. I institutionerne er der efterhånden mange indsatser og her ser vi kroppen, bevægelse og legen som en base. Det at blive en certificeret institution er også at tage fællesskabet blandt pædagoger alvorligt”, siger Tinna Ølholm Jørgensen, en af tre konsulenter, der arbejder med bevægelse i skolen og institutioner i DGI Midtjylland.

Lotte Mikkelsen føler også, at de i forbindelse med certificeringen har fået en øget opmærksomhed om børn og motorik, så personalet kan spotte, hvis nogle børn har specielle udfordringer.

Personalet har dog også haft små ”episoder” i forhold til forældrene om der er farligt på legepladsen og hvorfor man ikke lige fælder et træ.

”Det er dog vigtigt at udfordre børnene, så de lærer at få egne erfaringer med hvad der er lidt farligt. Her er vi også blevet mere bevidste om, hvad kan vi melde ud til forældrene i forhold til sikkerheden,” forklarer Tina Kobæk.

Og så har QR koder også haft sit indtog i Børnehuset.

”Det er fint, at vi her kan vi kombinere brug af Ipads og Smartphones til en form for orienteringsløb, så teknikken også kan bruges til noget aktiv bevægelse,” oplyser Lotte Mikkelsen.

Tina Kobæk nævner, at man dog også bevæger sig uden for institutionens eget område.

”Vi tager f.eks. over til nogle skrænter ved tennisbanen, som kan bruges til at trille nedad og tager en tur i skoven ind i mellem.”

Sideløbende med certificeringen har Børnehuset deltaget i forskningsprojektet ” Fremtidens dagtilbud ” under Socialministeriet, hvor et af temaerne har været ” Krop og bevægelse”

”Der har således været travlhed med at blive klædt på til mere bevægelse i Børnehuset, og nu ser vi frem til at bruge det i en roligere hverdag” tilføjer Lotte Mikkelsen.