Fast køreplan forvandler idéer til nye aktiviteter, frivillige og medlemmer i HA85

HA85 har udviklet en fast køreplan for, hvordan de håndterer gode idéer til nye aktiviteter udefra. Det har ikke alene givet flere tilbud, men også nye frivillige og medlemmer.

Inge Korshøj Steffensen efterspurgte et tilbud om høvdingebold. Et par måneder senere mødte 40 kvinder op til høvdingebold med hende som instruktør. Foto: Pia Bloch

Der er kort fra tanke til foreningsaktivitet i den flerstrengede forening HA85 i Silkeborg.

Læs også: Giv de frivillige licens til at begejstre - få ekspertens gode råd

Det er en af de nyeste aktiviteter, høvdingebold, et godt eksempel på. En tilflytter henvendte sig, fordi hun gerne ville spille høvdingebold, som hun var vant til, hvor hun kom fra.

Sådan et tilbud havde HA85 ikke. Klip til to måneder senere, hvor mere end 40 kvinder mødte op til første høvdingeboldtræning i hallen med tilflytteren som instruktør.

Ifølge formand Morten Dixen Olseth har HA85 sat sig for, at det skal være nemt at komme med en idé til en ny aktivitet og få den ført ud i livet i foreningen.

”Vi mener, at formålet med vores forening er at skabe rammerne for aktivitet og idræt. Når der så kommer nogle engagerede mennesker med en god idé og henvender sig, så vil vi gøre alt for at kunne rumme det og skabe rammerne til det,” siger han.

Fast køreplan gør det nemt

HA85 har i flere år udviklet og arbejdet på, hvordan de håndterer de henvendelser, der kommer ind. Det har resulteret i en fast køreplan. Når en person udefra henvender sig med et ønske om en specifik aktivitet, starter en proces op med nogle faste involverede.

”Vi har udviklet køreplanen, fordi vil gerne vil omfavne de nye idéer og gøre det nemt. Både for dem, der gerne vil starte noget op hos os, men også for os selv,” forklarer Morten Dixen Olseth.

Køreplanen starter med, at bestyrelsen tager et møde med dem, der henvender sig, præsenterer mulighederne for aktiviteten og finder ud af, om det skal blive til noget.

Læs også: Håndplukket styregruppe får frivilligheden til at blomstre

Herefter går en anden i gang med at finde og koordinere haltid, en tredje indhenter børneattester, hvis det er relevant, en fjerde står for markedsføringen af den nye aktivitet, mens en femte klæder de nye frivillige på med tøjpakke og med relevante kurser og uddannelser fra blandt andre DGI, som HA85 betaler.

2.3.jpeg

De nye aktiviteter tiltrækker nye medlemmer. 40 kvinder mødte op til opstart på høvdingebold.

Bringer flere frivillige i spil

Selvom HA85 gør meget for at omfavne og bakke op om de nye frivillige og deres idéer, kommer aktiviteterne ikke ud af den blå luft. Ofte er nye aktiviteter startet med, at nogle har spurgt, om man kan gå til noget bestemt i foreningen uden et direkte ønske om selv at starte aktiviteten op. Men det ender de alligevel ofte med at gøre.

”Hvis vi ikke har haft aktiviteten, har vi fortalt, at hvis du er engageret og har lyst til at være med til at starte det op, så bliver det til noget. De skal bringe sig selv i spil. Men når de så hører om køreplanen og eksempler på, hvad vi har gjort før, så er mange også parate til at træde ind i det,” oplever formanden.

”Jeg tror, det betyder noget for gejsten hos dem, der kommer, at der bliver eksekveret på idéerne lynhurtigt. Vi håber, at de føler, at de bliver taget godt imod, og at der er handling bag det, vi siger, nemlig at vi har lyst til at føre idéerne ud i livet sammen med dem.”

Det er enormt motiverende at se, når vi med samarbejde kan få ting til at lykkes så hurtigt

Morten Dixen Olseth, formand i HA85

Vores fremgang skyldes det

Et godt bevis på, at tilgangen virker, er, at alle de seneste nye aktiviteter stammer fra henvendelser fra folk udefra og ikke fra idéer i bestyrelsen eller blandt eksisterende frivillige eller instruktører. Det skaffer HA85 nye medlemmer.

Læs også: Ung instruktør: Giv os lige dele frihed og ansvar

I 2021 har HA85 fået omkring 10 procent flere medlemmer, mens mange andre foreninger har tabt medlemmer, og Morten Dixen Olseth tilskriver den udvikling foreningens evne til hurtigt at starte nye ting op.

”Vores fremgang skyldes ubetinget det. Vi har startet tre-fire nye aktiviteter op under corona. Det betyder meget for klubben og ikke kun, fordi vi får flere medlemmer, men også at vi er en sund og udviklende klub.”

Han oplever, at det motiverer både i og uden for foreningen.

”For os i bestyrelsen og for de involverede frivillige er det enormt motiverende at se, når vi med samarbejde kan få ting til at lykkes så hurtigt. Det betyder også noget i billedet af os udefra, at vi er en forening, der gerne vil blive ved med at udvikle sig og er lydhør og parat til at starte nye ting op.”