Foreningsdating bygger bro i Silkeborg Kommune

Hvordan får man bedst muligt borgere fra sundhedshuse og genoptræningscentre til at få øjnene op for mulighederne i foreningslivet? I Silkeborg inviterer man til foreningsdating.

For Pia Nørgaard (yderst til venstre) blev foreningsdating startskuddet til at deltage i en gymnastikforening. Foto: Privat

Silkeborg Kommune har med stor succes inviteret kommunens borgere til en slags speeddating med lokale foreninger. Det er sket gennem projektet ”Bevæg dig – sammen” i Silkeborg Kommune, hvor de arbejder for at styrke borgernes fysiske, mentale og sociale sundhed gennem foreningsdeltagelse.

Initiativet kalder de Foreningsdating, og det virker, konstaterer projektleder for ’Bevæg dig – sammen’ i Silkeborg Kommune, Marianne Søgaard, efter at Foreningsdating er afviklet for tredje gang:

”Det har været en god måde at vise de forskellige foreningstilbud frem, så borgerne kan se, at der er en bred vifte af tilbud – også for dem, der ikke tidligere har været aktive i en idrætsforening,” og hun fortæller også, at indtil videre omkring 150 borgere har været til foreningsdating, hvor 30 af kommunens idrætsforeninger har vist sig frem.

”Udbyttet har været rigtig godt. Det har givet ny aktivitet og fællesskab for de enkelte borgere, nye medlemmer til foreningerne, og så har vi oplevet, at foreningerne har haft meget ud af at mødes og inspirere hinanden til de her aftener,” lyder det videre fra Marianne Søgaard.

Ide kom fra 80-årig

Den nye form for brobygning er altså et effektivt redskab og et initiativ, der fortsætter i Silkeborg Kommune. Men faktisk opstod ideen hverken hos kommunens ansatte eller foreningsledere. Ideen opstod fra en ældre dame, der blev interviewet i forbindelse med et samarbejde med sundhedshuset.

”Det er den her 80-årige dame, der kommer med ideen om, at vi skulle lave noget dating med foreningerne, og den ide bragte vi hurtigt videre til Silkeborg Idrætsforening, der greb ideen og var med på at stable det benene første gang,” fortæller Marianne Søgaard.

Fra dating til gymnastik og SUP

For 66-årige Pia Nørgaard blev foreningsdating startskuddet til at deltage i en gymnastikforening. Hun blev hevet med til foreningsdating af en bekendt.

”Jeg var ikke medlem nogen steder før, fordi jeg syntes, det var lidt svært at overskue udbuddet. Derfor var jeg meget begejstret for foreningsdating, for folk fortalte entusiastisk om deres tilbud, og vi fik et fint overblik,” fortæller Pia Nørgaard, der ud over gymnastikken også blev inspireret til at prøve kræfter med surf og sup.

”Jeg elsker vand, og jeg har været til intro med surf og sup. Det vil jeg helt sikkert starte op på til foråret, for det tager lidt længere tid at lære. Til gengæld håber jeg, der starter andre nye op – et ældrehold i surf og sup kunne blive et rigtig sjovt fællesskab.”

Foreningslivet kan noget særligt

I Silkeborg IF er de med, når kommunen arrangerer Foreningsdating, og det er der flere gode grunde til, lyder det fra formanden:

”Vi er en stor, flerstrenget forening, og vi føler, vi har et socialt ansvar for at bidrage, hvor vi kan. Foreningslivet kan nemlig noget helt særligt, for det handler ikke kun om at dyrke idræt på topniveau- og breddeniveau, det handler også om sundhed og sociale relationer,” siger formand Poul Hansen.

Silkeborg IF rummer blandt andet minigolf, fodboldfitness og gåfodbold, som ikke kræver de store fysiske forudsætninger, og det er blandt andet de aktiviteter, der er i spil over for målgruppen til Foreningsdating.

”For nogen er det helt naturligt at komme i en forening, men det er det langt fra for alle. Derfor er det vigtigt, at vi har nogle tilbud, hvor de kommer ind på lige fod, og hvor vi også har fokus på at dyrke de sociale relationer i den berømte tredje halvleg,” fortæller Poul Hansen.

Silkeborg IF har i øvrigt fået konkrete tilmeldinger efter hver deltagelse i Foreningsdating, så de konstaterer også på den baggrund, at Foreningsdating har en effekt.

Fantastisk initiativ

Hos Bevæg dig for livet tager man hatten af for ideen, som på en ny måde giver det lokale foreningsliv et let tilgængeligt og engagerende udstillingsvindue for potentielle nye medlemmer.

”Jeg vil starte med at rose Silkeborg Kommune for at gribe den gode ide, der kom fra den ældre borger. Det er et fantastisk initiativ, der kan inspirere andre kommuner, som har lyst til at hjælpe foreningsliv og borgere tættere sammen,” indleder konsulent for Bevæg dig for livets visionskommuner, Rikke Hjulmand, og hun tilføjer:

”Det er et strålende eksempel på, hvad man kan som kommune, når man er god til at samarbejde bredt og afsætter ressourcer til at udvikle initiativer til gavn for den lokale foreningsidræt.”

Silkeborg Kommune inviterer til Foreningsdating gennem samarbejder med både jobcentre, sundhedshuse, genoptræningscentre og fagforbund, og de gentager succesen mandag den 24. april.

Om foreningsdating i Silkeborg

Om Bevæg dig for livet

Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. En ambitiøs vision, som DGI og DIF arbejder for at indfri med støtte fra TrygFonden og Nordea-fonden. Bevæg dig for livet er den største partner-skabsaftale i dansk idræts historie og har på nuværende tidspunkt indgået forpligtende aftaler med 25 såkaldte visionskommuner. Udover kampagner, som skal give danskerne et ’kærligt puf’, tilbyder Bevæg dig for livet rådgivning og anbefalinger, events som Royal Run og en længere række tilpassede koncepter inden for diverse idræts- og motionsaktiviteter.