Parkskolen i Herning er nu
DGI Udeskole

Tirsdag 14. maj fik skolen hejst et flag, som markering af skolens certificering som DGI Udeskole.

Der var sang, taler, flaghejsning og balloner som blev sendt op mod den blå himmel, da skolen 14. maj markerede sin certificering som DGI udeskole. DGI Midtjylland's første udeskole.

”At være DGI udeskole falder i den grad i tråd med skolens idegrundlag. Et holistisk menneskesyn med fokus på ”Det hele menneske” herunder sund kost og bevægelse. Det man lærer med sanserne huskes bedre dvs. ved at bruge såvel hjernen som kroppen” siger skoleleder Krista Forum Bach.
Det var via Friskoleforeningen, at hun blev opmærksom på projektet og kunne se, at det ville falde i tråd med skolens værdigrundlag.

Nærmiljøet og New York

Som eksempel på brug af nærmiljøet har elever været på kirkegården og med udgangspunkt i gravsten regnet alder, mens andre har lært om ritualerne. Nærmiljøet suppleres af det store udsyn for de store elever. 9. klasse har lært om Europas historie via en tur til Berlin og 10. klasse er hvert år i New York. På disse ture suger eleverne til sig fra museer og historiske steder m.m. fortæller Krista Forum Bach.

”Vi har i det hele taget fået et fælles vinkel på det at være udeskole. Og vi har desuden en aftale om at dele vores erfaringer og oplevelser, så gode forløb kan gives videre. De ansatte er ”skolens guld” og vi har en bred vifte af kompetente lærere. Vi har også glade børn, som tager godt imod. Børn kan og eleverne er gode til at værne for hinanden".

En af tovholderne, lærer Dorthe Larsen siger:
”Det er en fornøjelse at udeskole nu er en del af vores skole, og børnene kan lide det. De giver udtryk for, at det er sjovt at komme ”ud i byen” og selv gå rundt. De kan meget mere end vi umiddelbart tror. De siger også, at det er fedt, at vi kommer ud i naturen og dejligt at vi får gode oplevelser sammen”. Se Dorthes eksempler i boksen herunder.

Eksempler fra Parkskolen

Fælles 0.-1. klasse - Tværfagligt forløb i dansk og billedkunst
 – med besøg på Skovsnogen, som er et skovområde med skulptur og andet kunst.
Hvad er kunst og hvor finder vi den? På turen skal de vælge en skulptur/kunst og tage et billede af den.

  • Indtryk fra turen
  • Fortælle om skulpturen man selv har valgt ud fra billede.
  • Lave egen ordliste til at skrive om turen
  • Lave deres egen skulptur

0.klasse laver egen tilbudsavis på morgenprodukter
En tur i Lidl, hvor de i makkerpar skal finde deres produkter og skrive priserne ned ved deres tegninger.

  • Hvad spiser de til morgenmad?
  • Brainstorm over morgenmadsprodukter.
  • Er de selv med ude at købe ind. Kender de til priser?
  • Kigge i tilbudsaviser
  • I makkerpar skal de vælge 8 morgenmadsprodukter og hvilke farver deres avis skal have.
  • Tegne produkterne

Feedback på skolen. Skrive hvad deres produkter hedder og fortælle på skift hvad deres produkter koster.

Certificeringsfesten

I forbindelse med den officielle markering som udeskole sagde skolens leder Krista Forum Bach bla.:
"Når man bruger kroppen husker man bedre. Vi har oplevet masser af mod, glæde og opbakning i det her projekt. Det kræver mod at være kreativ og prøve ting af på nye måder" 

DGI Midtjylland's formand, Lars Engeborg sagde at det er en glæde som formand at være med til denne festdag som de første.
"Fremover kan andre kigge til jer. Vi holder øje med jer og bruger jeres erfaringer – tillykke håber på mange gode stunder fremover for jer.

Børne- og ungekonsulent June H. Simonsen, der sammen Christina Stüker har kørt forløbet,  nævnte at det drejer sig om "undervisning med sanser" I den forbindelse roste hun skolens lærere, som er gået ind i det med stor energi og engagement.

Herefter blev flaget hejst, diplom overrakt, balloner sendt til vejrs og fællessang med alle eleverne.