Silkeborg IF tilbyder gåfodbold for hjertepatienter

En partnerskabsaftale mellem Silkeborg IF og Sundhedshuset får flere i gang med motion.

Gåfodbold er god motion, men rummer selvfølgelig også tekniske detaljer og taktiske elementer.

Hver torsdag formiddag året rundt spilles der gå-fodbold på kunstgræsset på træningsbanerne hos Silkeborg IF. Torsdag 7. april troppede yderligere 10 friske mænd fra Sundhedshuset op i det lidt våde, kolde og blæsende vejr. 

Baggrunden er en partnerskabsaftale mellem foreningen og det kommunale sundhedshus i Silkeborg.

”De har et tre-måneders forløb i Sundhedshuset med forskellig motion, men herefter forlader de så de trygge rammer med opfordring til at fortsætte med de gode vaner og komme ud og bevæge sig.  Men det der med at komme af sted efterfølgende kan være svært. Vi håber derfor at deltagerne får interesse for ”Gå fodbolden”, og at de synes, det her fællesskab er fantastisk og derfor fortsætter når forløbet i Sundhedshuset er færdigt og bliver medlem i foreningen.”
Det siger hovedformand i Silkeborg IF, Poul Hansen.

Foreningen vil gerne skabe nogle rammer, der gør det naturligt, at blive en del af foreningslivet, skabe sunde vaner, sociale relationer og et fællesskab der også kan give nye bekendtskaber.

En del af Sundhedshusets hjerterehabilitering

I Sundhedshuet er der i forløbet motion på programmet to gange ugentligt i 12 uger.

”Det er overordnet lækkert for os med en god samarbejdspartner som Silkeborg IF. Vi ønsker at inspirere til forskellige former for motion og fællesskaber og gå-fodbold er et godt tilbud til at få pulsen op og fællesskabet skaber motivation og understøtter følelsen af at løfte i flok. Og så er de etablerede spillere meget åbne og imødekommende overfor nye medlemmer. De forklarer rammerne og jeg oplever at de står med åbne arme,” siger fysioterapeut Anders Thomsen fra Sundhedshuset, og tilføjer:

”Deltagerne fra Sundhedshuset er vant til at være ude i skoven hvor de motionerer med styrke og puls. Derfor er dagens vejr slet ikke afskrækkende.”

Sundhedshuset har i øvrigt forløb lige fra overvægtsklinik for børn til alkoholvejledning for voksne.

”Vi ser det enormt vigtigt – ikke mindst for de borgere der er i behandling og som efterfølgende kan se værdien af at holde sig selv i form. Silkeborg IF er en stor forening, men i i antal medlemmer er vi ikke den største forening i kommunen. Men jeg oplever at vi er et kendt ”brand” i byen og det medfører nogle naturlige forventninger til os. Her spiller det sociale ansvar også en vigtig rolle og det ansvar vil vi gerne påtage os. Samarbejdet med Sundhedshuset er et eksempel på dette.
Nogle tror at SIF ”bare” er fodbold. Mange ved ikke, at vi er en vidt forgrenet forening med ni forskellige aktiviteter." 

"Det betyder også, at vi har involveret os i et samarbejde med kommunen i forhold til ”Bevæg dig Sammen - projektet”, hvor vi senest lagde lokaler til den første ”foreningsdate”. Målet med ”Bevæg dig – sammen” er, at Silkeborg Kommune sammen med lokale foreninger, skaber de bedste forudsætninger for at holde borgere på kanten af arbejdsmarkedet i beskæftigelse."

Poul Hansen oplyser, at næste ”foreningsdate” er hos Silkeborg Gymnastikforening den 28. april, hvor Silkeborg IF har repræsentanter fra gå-fodbold, fodboldfitness og minigolf med, og hvor en række af kommunens øvrige foreninger også deltager.

Vil fortsætte med fodbolden

En af deltagerne fra Sundshuset er en meget tilfreds Jimmy Olsen på 48 år. Han fik en blodprop i november og er færdig med sit træningsforløb i Sundhedshuset nu på mandag.

”Jeg har ikke spillet fodbold siden jeg var teenager. Gennem 24 år var jeg faktisk ikke i Danmark, men kørte lastbil i udlandet så havde jeg en cykel med som jeg tog en tur på en periode. Ellers er jeg rimelig uerfaren med idræt, men nu er planen. at jeg vil tilmelde mig til det her og komme hver torsdag,” siger Jimmy Olsen og oplyser, at det passer fint med arbejdet, som ligger i weekenden. Og så har han og hustruen desuden aftalt at finde noget fælles motion at gå til.

Det er første gang for Jimmy Olsen her i dag, men han synes, det er sjovt og man kan faktisk få pulsen op - selv som målmand, som han har konstateret.

”Jeg kan mærke på mig selv - også vægtmæssigt - bare det at gå til træning og spise efter Hjerteforeningens blad hjælper rigtigt meget Jeg har allerede tabt 7,5 kg. på to måneder,” oplyser en begejstret Jimmy Olsen og tilføjer:

Jeg har nu meldt mig som frivillig i Sundhedshuset, da jeg har fået en kæmpe hjælp der både af huset og de andre på holdet. Det er fantastisk og man kommer hjem med et kæmpestort smil, hver gang.