Stærkt samarbejde skal give flere børn plads i idrætten på nyt hold i Gjellerup

Flere foreningsuvante børn skal mærke glæden ved at bevæge sig i et fællesskab på et nyt hold i Gjellerup Sdr. Sundhedsplejersken og SFO'en baner vejen til holdet for de børn, der har mest glæde af det.

Arkivfoto.

Det er sundt at bevæge sig i fællesskab med andre. Men for nogle børn er vejen ned til hallen eller fodboldbanen lidt længere end for andre.

Læs også: Jump4fun gav lyst til at røre sig

Det skal et nyt hold i Gjellerup Sdr. Skytte-, Gymnastik- og Idrætsforening nu lave om på. Jump4fun-holdet er målrettet de børn i 0.-2. klasse, der ikke er vant til at bevæge sig, eller som bare ikke har kunnet finde det rigtige hold.

Holdet er skabt i samarbejde med DGI Midtjylland, og parterne har indgået et stærkt samarbejde med Lindbjergskolens sundhedsplejerske og SFO. Når de støder på et barn, som kunne have gavn af blive en del af et aktivt fællesskab, kan de nu henvise til Jump4fun.

”Når jeg møder børnene i 7. og 9. klasse, er der nogle, der fortæller, at der aldrig har været et idrætstilbud for dem. Det kan resultere i overvægt, men også mange andre udfordringer,” forklarer sundhedsplejerske Anni Valbirk.

”Jump4fun kan helt sikkert gøre en forskel for børnene på længere sigt. Der bliver skubbet til lysten til at bevæge sig, og børnene finder ud af, at det faktisk er sjovt. Bare det at finde ud af, at kroppen dur til mange andre ting end at sidde på en stol og ved en computer.”

Bevægelse er ikke så farligt

Manglende bevægelse kan føre til overvægt, ensomhed og lavt selvværd. Jump4fun er et koncept udviklet af DGI, der har fokus på, at deltagerne skal få succesoplevelser ved at bevæge sig og have det sjovt sammen uden et konkurrenceelement og fokus på at præstere.

Vi hjælper børnene til at finde bevægelsesglæden og giver dem lyst til at komme og være en del af fællesskabet

Sofia Omann, Jump4fun-instruktør i Gjellerup Sdr.

Jump4fun er trivsel, bevægelse og nye venner igennem leg. Her laver man ikke én idræt, men prøver mange forskellige sjove aktiviteter både med og uden redskaber, og der er ingen alders- og niveauopdeling, fortæller holdets instruktør Sofia Omann.

Læs også: Ny evaluering: Jump4fun styrker børnenes selvtillid og øger deres livskvalitet

”Børnene skal være bevidste om, at de ikke behøver at gå til håndbold eller fodbold, bare fordi resten af klassen gør det. Det her hold viser dem, hvilke andre muligheder der er for at dyrke idræt, hvor de faktisk kan have det sjovt og finde deres rette hylde,” siger hun og tilføjer:

”Vi hjælper børnene til at finde bevægelsesglæden og giver dem lyst til at komme og være en del af fællesskabet. De skal finde ud af, at det ikke er så farligt.”

Støtte fra kendt ansigt

For det skal ikke være farligt at gå til idræt. Derfor følger en pædagogmedhjælper fra SFO’en Jump4fun-børnene over til hallen, når der er træningstid, og deltager i aktiviteten sammen med dem for at understøtte og give tryghed som et kendt ansigt.

I Hammerum og Gjellerup er der generelt stor tilslutning til fritids- og foreningslivet, men der vil alligevel altid være nogle få, som falder uden for af den ene eller anden grund. Derfor glæder det også SFO-leder Villiam Jørgensen, at Jump4fun favner alle ved eksempelvis også at tilbyde kontingentstøtte.

”Jeg synes, det er et rigtig godt fremstød for at give nogle, der måske ikke kender fritidslivet, muligheden for at prøve det af og snuse til det. Jeg synes også, det er yderst sympatisk, at man som familie kan få kontingentstøtte, hvis økonomien er en udfordring.”

Nemt for far og mor

Holdet kommer til at mødes hver torsdag fra klokken 15-16. Denne planlægning er også lavet efter, at der skal være så få barrierer som muligt, som kan stå i vejen for bevægelsen.

Læs også: Stor udrulning af Jump4fun i DGI Midtjylland og DGI Vestjylland

”Det skal også være nemt for forældrene. Derfor har vi lagt det, så børnene kan gå direkte fra skolen til SFO’en og derfra over i hallen, hvor de kan blive hentet, når de er færdige,” forklarer Sofia Omann.

Forældrene kan nemlig godt bevidst eller ubevidst stå i vejen for barnets idrætsdeltagelse.

”Barnet kan godt ville, men kan mor og far så også komme ud ad døren og få bragt barnet til aktiviteten? Nogle forældre har så travlt, at de ikke kan få det til at passe ind. Men børn gør også det, som mor og far gør, så hvis de sidder i sofaen, så gør barnet også,” forklarer Anni Valbirk.

Der findes nu 75 Jump4fun-hold i Danmark, og effekten er ikke til at tage fejl af. I en landsdækkende undersøgelse, hvor deltagerne er blevet spurgt til deres deltagelse i Jump4fun, svarer 92 procent, at de er blevet gladere for at bevæge sig og 82 procent, at de har fået nye venner.

Jump4fun

Jump4fun er et projekt fra DGI, som skal hjælpe børn og unge i alderen 6-16 år med at finde eller genopdage glæden ved at bevæge sig og motionere i et fællesskab.

Børnene kan være udfordrede af overvægt, diagnoser eller manglende motoriske kompetencer, men det kan også være børn, som bare ikke har fundet plads i det traditionelle foreningsliv.

Jump4fun sløjfer konkurrenceelementet, køns- og niveauinddelingen. Gennem leg, bevægelse og anerkendelse oplever barnet styrket selvværd, trivsel og bevægelsesglæde og føler sig som en del af et fællesskab.