Silkeborg Cykelfestival er dig og mig

I festivalen fejrer vi alle os, som vælger at tage cyklen. Når vi skal hen til bageren. Når vi skal i skole. Og når vi skal på arbejde. Vi gør det, fordi cyklen udløser den helt store klimagevinst, den helt store sundhedsgevinst og den helst store økonomiske gevinst. For dig, for mig og for hele samfundet.

Rigtig mange bilture er korte ture. Faktisk er 26 pct. under 2 kilometer og næsten det samme er kørsel op til 5 kilometer. Særligt det at starte bilen og køre de første kilometer ekstremt forurenede, set i forhold til de sidste kilometer på længere bilture.

Hvis vi hjælper hinanden, så den samlede mængde cyklede kilometer bliver tredoblet, så vil den sparede CO2 udledning blive reduceret, med hvad der svarer til reduktionen fra 1 million elbiler.

Hvis vi cykler bare 10 pct. mere, vil antallet af sygedage blive meget mindre. Mere end 250.000 sygedage vil forsvinde, blot ved at bilsædet bliver bytte om med en cykelsadel. Ret tankevækkende! For de fleste er det ikke den helt store livstilsomlægning, der skal i gang, nej det er blot sund fornuft og lidt mere cykling. Men effekterne er mærkbare. Mange vil undgå at blive syge med diabetes, kræft, ondt i ryggen eller KOL – når cyklen erstatter bilen. Er det nu nødvendigt at tage bilen?

Samfundet sparer otte kroner for hver gang der cykles en kilometer.

Besparelsen skyldes, at sundhedseffekterne er så store ved at cykle, i stedet for at tage bilen, bussen eller toget. Samt at antallet af alvorlige ulykker mindskes.

Derfor bør alle spørge sig selv om: Er det nu nødvendigt at tage bilen?