I Aktivitetscenter Vestervig Agger blev krisen til en mulighed

Med et drastisk faldende aktivitetstimetal i den lokale idrætsfacilitet i Vestervig Agger var der nødt til at ske nye ting for at vende udviklingen. I dag summer hallen af aktivitet igen – og det er med en masse nye tilbud på halgulvet.

Sten Lauriden, halinspektør i Aktivitetscenter Vestervig Agger, står her i centerets store hal, som igennem flere år stod tom flere gange om ugen.

I et lille lokalsamfund er den lokale idrætsfacilitet et bankende hjerte. Grobund for stærke fællesskaber og alsidige aktivitetstilbud – ofte i tæt samarbejde med de lokale idrætsforeninger. Det er også tilfældet i Vestervig Agger i Thy, hvor 6 idrætsforeninger hører hjemme i Aktivitetscenter Vestervig Agger. Et center, der både indebærer stor hal, multisal, yogalokale, spinninglokale, squashbaner, veterancenter og fysioklinik.

Desværre er en af de – igennem tiderne – store idrætsforeninger i faciliteten, faldet drastisk i antallet af medlemmer over de seneste år. Faktisk så meget, at den store hal fra 2020 til 2022 har mistet 200 aktivitetstimer pr. år, hvor hallen står tom – et faktum, der naturligvis pressede hallen.

Det skulle der gøres noget ved – og med en vaks halinspektør tog Sten Lauridsen teten og så en mulighed. Han inviterede derfor de seks idrætsforeninger i og omkring faciliteten til et møde, hvor det skulle vendes, hvordan der kunne komme mere aktivitet på halgulvet.

”Alle foreningerne blev bedt om at komme med et bud på én eller flere nye aktiviteter, som de gerne vil være med til at starte op. Det her var nemlig også en mulighed for foreningerne til at gøre noget nyt og anderledes, end de plejer,” siger Sten Lauridsen, der er halinspektør i Aktivitetscenter Vestervig Agger.

Fra klassiske idrætter til multisport og gåfodbold

Seks foreninger mødte op til mødet, der løb af stablen i efteråret 2022. På aftenen stod foreningskonsulenter fra Thisted Kommune og DGI Nordjylland for facilitering af snakken. En af de deltagende på aftenen var Bettina, der er formand i Vestervig Agger Gymnastik – og hun var glad for initiativet:

”Aftenen blev virkelig en øjenåbner for, at man som forening får gjort noget nyt og anderledes, så man ikke sidder fast i de klassiske dyder, der har virket de sidste mange år – og så var der bare en virkelig god og positiv energi til mødet,” fortæller hun.

På aftenen meldte alle foreninger positivt ind – også foreninger, der ikke er klassiske indeidrætter.

”Vi fik bl.a. roforeningen ind i hallen halvanden time hver anden uge, hvor de gerne ville lave en masse forskellig aktivitet for deres medlemmer. Det har været en stor succes – og det fortsætter de med fremadrettet også,” siger Sten Lauridsen.

Den lokale sammenhængskraft viste sit tydelige præg og med en positiv stemning og ja-hatten på gav foreningerne fuld styrke på nye aktiviteter. Det betyder, at der i dag bl.a. er startet gåfodbold, forældre/barn håndbold og sommergymnastik, men på tegnebrættet er også dans og e-sport.

Nye målgrupper i hallen

Men særligt én ting nyder Sten Lauridsen ved de nye aktiviteter:

”Vi har fået personer i gang, som vi ikke så før i hallen, og der er opstået nogle muligheder for samarbejder på tværs for at hjælpe hinanden og skabe nogle attraktive tilbud. Det er enormt positivt – og med nye personer inden for døren, så får de måske øjnene op for nye tiltag eller andre aktivitetstilbud,” siger Sten Lauridsen.

I dag er hallen igen steget i aktivitetstimer – og hele tiden stiger aktivitetstimetallet til nye højder. Han er ikke i tvivl om sit råd til andre faciliteter og foreninger, der måske står i en lignende situation:

”Lad vær med at tro på, at det, der kørte godt for fem år siden, automatisk kommer i gang igen. Hvis det først begynder at gå ned af bakke, så hav modet til at sadle om,” slutter Sten Lauridsen.