I Skørping stormer speedskating frem med fuld fart

I FREM Skørping speedskater børn og unge hver onsdag i Skørping Hallen. Her oplever klubben, at idrætten rammer en helt anden gruppe unge, end de normale foreningsidrætter – ifølge foreningen fordi der er plads til alle niveauer, alle kan lære at stå på rulleskøjter og du er velkommen, selvom du ikke er den bedste.

Det er ikke mange steder i Danmark, du ser børn, der speedskater i den lokale idrætshal. Men det er tilfældet i FREM Skørping, hvor ca. 40 børn siden 2017 hvert år har snøret rulleskøjterne og brugt hver onsdag i den lokale idrætshal på at speedskate.

De unge rejser gerne langt for at speedskate. Børnene kommer fra Aarhus i syd til Nibe og Aalborg i Nord. Skørping og Hjørring er nemlig de to steder i Jylland, der nyder stor succes igennem den nye og anderledes aktivitet, hvor deres tilbud primært rammer børn.

Speedskating handler rigtig meget om fart og teknik. Her ruller du på specialdesignet rulleskøjter, som er bygget, så de ruller bedre og hurtigere end normale inliners. Indenfor sporten findes der forskellige discipliner, som du kan dyste i – men det rammer i den grad også dem, der bare har lyst til at have det sjovt i hallen hver onsdag.

Erfarne speedskatere står bag holdet

En af idemændene bag holdet er Clas Lau. Selv har han som voksen speedskatet meget i Aalborg, men da han og et par andre ønskede at starte et hold op for børn i byen, så var der ikke tider i faciliteten. Derfor spurgte de Skørping Gymnastikforening, som takkede ja og tog det til sig. En oplagt mulighed, da Clas og de andre instruktører selv er bosiddende i og omkring Skørping.

Siden starten er holdet vokset år for år. Ifølge Clas, så er det specielt tilgangen til idrætten og til de deltagende børn, som står højt på dagsordenen hos instruktørerne – og som gør en stor forskel:

”Vi formår med speedskating at ramme et segment, som mange af de andre tilbud ikke rigtig rammer. Vi formår desuden at skabe et miljø, hvor børnene synes, det er sjovt at komme og bevæge sig. Man må gerne være her og ikke være den bedste. Det er slet ikke noget problem – og vi har masser af tid til dem, der ikke er de bedste – og det mærker de,” fortæller Clas Lau.

Rammer nye målgrupper

Speedskating er for alle. Men I Skørping har de kunne mærke, at idrætten har skabt grobund for, at unge, der ikke nødvendigvis vil være en del af fodbold, håndbold eller lignende idrætter, trives og har succes, når de kommer til speedskating. På den måde aktiverer de en helt ny målgruppe:

”Sporten er en leg for børnene. Selvom man ikke er en god fodboldspiller, ikke er i så god form eller er lidt rund på sidebenene, så kan du sagtens stå på rulleskøjter. Og det vigtigste for os er: du må gerne være her, selvom du ikke er den bedste,” siger Clas Lau.

I Frem Skørping har de alle niveauer, når det gælder speedskating. De har både de konkurrencemindede, der hvert år hiver DM-medaljer hjem til klubben, men de har også nybegyndere, der bare vil have det sjovt. I FREM Skørping træner de også sammen, selvom der kan være stor niveauforskel. Det kræver bare, at børnene kan opføre sig ordentligt og følge reglerne i hallen.

Kort mellem stjernerne og udøverne

Selv har Clas en datter, der speedskater i klubben – og er inkarnet i idrætten. Når sommerferien går til udlandet, så vælger de også steder, hvor der er gode muligheder for at speedskate. Det gælder bl.a. lande som Frankrig og Portugal. For lige præcis kulturen i idrætten er helt speciel – og giver nogle unikke oplevelser:

”Hvis du møder op til en klubtræning i udlandet, så er du bare velkommen. Du møder bare op, og så lige pludselig så kører vores datter rundt sammen med en senior verdensmester på banen. Det ligger i kulturen i sporten, at der er meget kort mellem stjernerne og dig. Du er stadig en del af samme træningsaktivitet, og det ser du ikke i f.eks. fodbold. Det er ikke sådan, at en 11-årig knægt pludselig render og træner med Lionel Messi i Barcelona,” fortæller Clas Lau. 

Speedskating foregår hver onsdag i Skørping Hallen, og alle er velkomne. Kunne du tænke dig at prøve det, så kontakt Clas Lau på 4196 2956 eller tjek foreningens facebookside ud.