Seniorer rykker gymnastiktræningen udenfor

Forbuddet mod at samles i hallen til gymnastik holder ikke seniorerne fra Bindslev-Tversted Idrætsforening væk fra træningen. De laver i stedet gymnastikken udendørs.

Idræt for Seniorer

DGI Nordjylland ser generelt et boom i de mange udendørs idrætter her under coronaepidemien, og mange seniorer holder af at være ude i naturen. Uderummet anvendes meget bevidst i f.eks. ”DGI Naturtræning” – som giver træningen en anden dimension, fordi de traditionelle træningsrum og træningsformer brydes. Her foregår stort set alle øvelser sammen med andre og træningen er fællesskabsopbyggende med plads til alle niveauer. Naturen har stor betydning for menneskets fysiske og psykiske velbefindende – og ikke mindst for livskvaliteten.

 

Med varmt træningstøj på står seniorerne fra Bindslev-Tversted Idrætsforening onsdag formiddag klar til at lave gymnastik. De må ikke samles indendørs på grund af corona-restriktionerne, så de har rykket træningen udenfor. Det har de gjort siden påske.

Muligheden for udendørs træning bød sig, da det efter påske igen blev muligt at samles flere personer til idræt udenfor. Nu kan de 70+ årige tilmed mødes indendørs, med maks. 10 personer – men da der er flere deltagere under 70, fortsætter de træningen udendørs.

Motionen ledes af 78 årige Lilly Jensen, som hun har gjort det så mange gange før – dog aldrig udenfor hallen. Men efter at have set en fjernsynsudsendelse med udendørstræning, tog hun initiativ til at rykke seniortræningen ud på asfalten.

”Jeg har prøvet næsten alt inden for gymnastik, men ikke udegymnastik, og det synes jeg lød så spændende. Derfor spurgte jeg nogle af de andre, om de var med på idéen, hvilket de var,” siger Lilly Jensen.

”Vi fortalte videre om initiativet, og så er vi bare steget i antal siden første træning. Det er rigtig sjovt og spændende, og deltagerne går meget op i det, ” fortsætter hun.

Glæden ved fællesskabet

Trods stormvejr og 7 graders varme denne onsdag, møder cirka 15 deltagere med glæde op på parkeringspladsen foran Tannisbugt-Hallen i Bindslev, der danner rammen for den ugentlige gymnastiktræning.  

Og seniorerne er ikke i tvivl om, hvorfor de deltager. De gør det for fællesskabet.

”Det er bare skønt, at vi kommer ud og får motion og tilmed sammen med de andre fra holdet. Det er dejligt med lidt socialt samvær, for vi kommer ikke ud og snakker med så mange i denne tid,” siger Birthe Jensen, der har været med på holdet, lige siden det startede.

Det er for motionen, fællesskabet og for at komme ud at snakke med folk.

Bodil Pedersen

Før Corona-pandemien satte en stopper for træningen inde i hallen plejede gymnasterne at mødes til en kop kaffe og hyggeligt samvær bagefter. Og deltagerne har ikke glemt hyggen, selvom træningsforholdene er anderledes.      

”De siger, at der skal være tid til hygge, og så de kommer i god tid, så der er tid til at snakke inden træningen,” siger instruktør Lilly Jensen. 

Det muliges kunst

Til trods for, at vejret ikke altid er med seniorgymnasterne onsdag formiddag, kommer der stadig sved på panden.

”Det er jo bare et spørgsmål om at trække i noget ordentligt tøj, og så må vi arbejde os til varmen,” siger Bodil Pedersen.

Ellers mener instruktør Lilly Jensen ikke, at udendørstræningen skaber nogle udfordringer. Når først hun har fået sat strøm til højtaleren og musikken spiller, så forløber timen, næsten som den plejer. Dog kan de ikke bruge gulvet så meget, som når det er indendørs, men det ser den garvede instruktør ingen udfordring i.

”Nogle af de øvelser man laver på gulvet, kan man også lave stående. Vi har taget nogle elastikker i brug, men der er jo nogle ting, vi ikke kan lave,” siger hun.    

Det er ikke kun for fællesskabets skyld, at seniorerne har lyst til at trække i det varme træningstøj - det er også for motionen.

”Man får mere ud af det, når der er en, der viser, hvad man skal, end hvis man gør det herhjemme. Sådan har jeg det hvert fald,” siger Birthe Jensen.

Godt humør i blæsevejr

Selvom den oprindelige gymnastiksæson er afsluttet fortsætter seniortræningen på parkeringspladsen et par gange endnu.

På det oprindelige seniorhold var der omkring 50 gymnaster hver gang, og Lilly Jensen og de øvrige deltagere håber meget, at de alle må mødes igen i hallen til den kommende sæson.

Indtil da, må de trække i det varme træningstøj og benytte parkeringspladsen.

”Vi kommer med godt humør, og hvis det blæser, så må vi tage det med.

Men nu håber vi, at når vi alle sammen er blevet vaccineret, så må vi til at mødes noget mere,” siger deltager Bodil Pedersen.