Affaldssortering og bæredygtig adfærd skal gå hånd i hånd med idrætsarrangementer

Fremtidens idrætsevents i Nordsjælland skal have fokus på indsamling og sortering af affald samt fokus på grøn energi.

Holdet bag 'Garbage Go' fra uddannelsesforløbet Innovation Pilot på DTU fandt på idéen om, at affaldsindsamling og sortering skal på programmet til fremtidige arrangementer.

Forestil dig et stort fodboldstævne med mange børn. Normalt spiller børnene en masse fodbold, spiser noget mad og drikker en masse vand på flaske og måske sodavand. Når stævnet er slut kan området i værste fald minde om en losseplads med mindre bjerge af affald. Men det skal være slut.

For på otte uger skulle studerende fra uddannelsesforløbet ’Innovation Pilot’ på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) finde på kreative løsninger til, hvordan DGI Nordsjælland kan arbejde mere bæredygtigt ved at kombinere organisationens primære område – idræt – med en grøn tankegang. En proces som Rambøll har igangsat sammen med DGI Nordsjælland.

Og det er der kommet spændende resultater ud af, mener Martin Olsson, der er afdelingsleder i DGI Nordsjælland og har været med til at sætte en mere bæredygtig adfærd på dagsordenen i idrætsorganisationen.

”Vi har fået en konkret og kreativ løsning til, hvordan vi kan skabe mere opmærksomhed om kampen mod klimakrisen for vores foreninger og udøvere, så vi kan holde vores lokalområder grønne og fri for affald,” siger Martin Olsson.

De otte ugers arbejde mundede ud i en konkurrence mellem fire hold af studerende fra DTU, hvor idéen ’Garbage Go’ endte øverst på skamlen efter en enstemmig beslutning i panelet, som bestod af DGI, Rambøll og DTU.

Det er en megagod idé at kombinere vores hovedområde, som er at dyrke idræt og bevæge sig, med at gøre noget godt for miljøet. Det er helt generelt et godt billede på, at alle kan bidrage i kampen mod klimakrisen, selv på et område hvor det ikke umiddelbart er oplagt.

Martin Olsson, afdelingsleder i DGI Nordsjælland

Skraldekonkurrence til stævner

Garbage Go’s idé betyder, at morgendagens idrætsarrangementer kan komme til at se anderledes ud og fokusere mere på en bæredygtig adfærd.

Et muligt scenarie kunne være, at børnene på et fodboldstævne holdvis bliver sendt ud i nærområdet i en time for at samle skrald. For hver 100 gram affald, de får samlet og sorteret korrekt, får de en del, som de skal bruge til at samle en lille vindmølle, der skal producere energi.

Undervejs vil de kunne følge med i hvor meget grøn energi de producerer, og vinderen er naturligvis det hold, der formår at samle mest affald og dermed producere mest energi. Et spændende forslag, mener Martin Olsson, der ser store perspektiver for fremtidens events.

”Det er en megagod idé at kombinere vores hovedområde, som er at dyrke idræt og bevæge sig, med at gøre noget godt for miljøet. Det er helt generelt et godt billede på, at alle kan bidrage i kampen mod klimakrisen, selv på et område hvor det ikke umiddelbart er oplagt,” siger Martin Olsson.

Målet er, at børnene lærer, at det er vigtigt at samle og sortere affald. Og så skal børnene via konkrete eksempler have viden om, hvor meget energi der skal til at lade ting op, eller hvor meget energi ting fra deres hverdag bruger. Eksempelvis hvor meget energi, der bliver brugt på at spille et spil i det populære ’Fortnite’.

Pilotprojekt efter sommerferien

Planen er, at DGI Nordsjælland fremover tager en mere aktiv rolle i kampen mod klimakrisen.

”Vi har fået endnu mere fokus på, hvad vi kan gøre for at blive mere bæredygtige. Det kommer til at få en række konsekvenser for, hvordan vi kommer til at drive vores eget kontor, og hvordan vi generelt går til arbejdet med en række idrætsevents,” siger Martin Olsson.

Blandt andet kommer medarbejderne på kontoret til at have fokus på at minimere affaldet, sortere affaldet og bruge mindre strøm, fortæller han.

Håbet er, at det første testprojekt med mere bæredygtige idrætsarrangementer bliver sat i søen efter sommerferien. Derfor vil DGI Nordsjælland gerne i kontakt med personer eller foreninger, der kunne tænke sig at arbejde med at gøre events mere bæredygtige.

Garbage Go-idéen.JPEG