Geografi og kultur skal vække skoleelevernes nysgerrighed på fodbold i Tikøb

Gennem de seneste uger har Tikøb Skole deltaget i DGI’s forløb Fodbold i Skolen. Formålet er at præsentere fodbold på en ny og inspirerende måde, som kan tiltrække unge til den lokale fodboldklub Tikøb IF.

Murens fald, den spanske kolonisering af Sydamerika og så fodbold. Det er en del af pensum på Tikøb Skole, i maj og juni, når DGI's forløb Fodbold i Skolen kombinerer fodboldundervisning og fodboldfortælling i samarbejde med den lokale idrætsforening, Tikøb IF.

”Ideen er, at vi prøver at gøre det så nemt for foreninger og skolerne at lave noget samarbejde. Så det vi gør er, at vi kommer ud på skolen på vegne af foreningen og står for deres idrætsundervisning,” fortæller Søren Ydemark, som er idrætsmedarbejder hos DGI Nordsjælland.

Fodbold på tværs af landegrænser og kulturer

Glæde, læring og idrætsfaglig udvikling er de centrale ingredienser i forløbet. Elever skal derfor prøve kræfter med fodboldkulturer fra fem forskellige lande, lige fra den brasilianske ’Gringa’-stil til den tyske grundighed.

”Der er et geografisk tema og kulturelt tema, som vi prøver at koble det op på, så det bliver lidt skolerelateret men også boldspil. Hvis vi har Tyskland, kan vi snakke om murens fald, og hvis vi har om Spanien, kan vi snakke om deres kolonisering af Sydamerika, og hvordan det har påvirket deres måde at spille fodbold. Det bliver en krog, hvor de kan hænge fodboldundervisningen op på og en måde at huske det på,” siger Søren Ydemark.

Fodbold i skolen2.jpg

Styrker samarbejdet mellem skole og idrætsforening

På Tikøb Skole har de fokus på at skabe sammenhængskraft i lokalområdet, og derfor er skoleleder Atija Brackovic også begejstret for forløbet:

”Vi kigger hele tiden på vores lokalsamfund, og for os er det vigtigt, at det vi gør, understøtter det lokale samfund og den lokale idrætsforening, som vi har et rigtigt godt samarbejde med. Vi har en stor interesse i, at så mange som muligt dyrker sport og bliver en aktiv del af idrætsforeningens liv,” fortæller Atija Brackovic og fortsætter:

”Det handler om at have et helhedsperspektiv i vores nærmiljø og om at tænke, hvordan vi som skole kan åbne for nogle muligheder for vores børn i nærmiljøet, og det er sådan et projekt her med til”.

Den lokale idrætsforening håber på nye medlemmer

Den lokale idrætsforening, Tikøb IF, som er en del af samarbejdet, håber også på, at forløbet vækker nysgerrigheden for fodbolden hos eleverne.

”Vi håber, at der er flere af børnene, som har lyst til at spille fodbold i foreningen. Det er jo positivt, at foreningen ligger på samme adresse som skolen, så man kan gå lige ned fra skolen eller SFO’en og træne om eftermiddagen. Så vi håber selvfølgelig, at det giver afkast, så vi kan få lidt flere børn til at spille fodbold,” fortæller formand for Tikøb IF, Morten Westergaard.