Lynæs Havbad rider på en fantastisk bølge

Det er blevet så populært at være vinterbader i Badeklubben Lynæs Havbad, at der i øjeblikket er 200 personer på venteliste. En stærk klubånd, få regler og fleksible forhold er en del af forklaringen.

Det er svært at sige, at det er lige præcis den her enkelte ting, der har gjort Badeklubben Lynæs Havbad så populært. Men faktum er, at foreningen, som blev grundlagt i 2015 har haft enormt vokseværk. I løbet af et år blev de 50 medlemmer, og med nu 400 medlemmer har badeklubben været nødt til at lave en venteliste, hvor der i øjeblikket står 200 personer.

”Vi lever på en bølge lige nu. Vi kan ikke se bort fra, at det er en trends at vinterbade og gå i sauna. Men vi har også skabt nogle rammer, hvor folk synes, det er hyggeligt at komme og bade fra broen, og selve omgivelserne er utroligt skønne,” siger Lis Kristensen, der er formand for Badeklubben Lynæs Havbad.

Dermed er Badeklubben Lynæs Havbad en af de foreninger i Halsnæs Kommune, der har trodset coronaen og ikke oplevet en nedgang i medlemstal.

Vokseværk på havnen

Ved siden af havnen langs molen ud mod fyret står det tydelige tegn på badeklubbens vokseværk. Badeklubben Lynæs Havbads omklædningsrum med sauna er ved at blive udvidet med en tvillingesøster, så endnu flere medlemmer kan få glæde af en større sauna med panoramavinduer, der skal sikre en sublim havudsigt.

Et af medlemmerne er 68-årige Birgitte Ravnsbæk, der med glæde kører to gange om ugen fra sin bopæl i Jørlunde til Lynæs for at være sammen med de andre medlemmer i badeklubben. Da hun opdagede badeklubben tøvede hun ikke med at melde sig ind.

”Det er et fantastisk sted. Der er så mange mennesker, der er aktive og hjælper med en masse ting. Det er simpelthen enestående. Når man stiger ud af bilen nede på parkeringspladsen har man allerede et smil på. Det samme har alle, man møder her. Det er så livsbekræftende,” siger Birgitte Ravnsbæk, som nyder en tur i bølgen blå.

”Der sker en hel masse i din krop, når du dypper dig. Du bliver simpelthen bare så glad. Det er så godt for dig. Man bliver glad i låget,” siger hun.

Sammen med oplevelsesbroen ved molen skal badeklubbens træbygninger sørge for fortsat at give medlemmerne mulighed for at dyppe sig i vandet, og eventuelt svømme en tur i den snart opmærkede rute på østsiden af molen, inden de kan sætte sig tilrette og få varmen i saunaen. Den nye sauna, som skal stå klar i slutningen af maj, giver samtidig mulighed for, at op til 22 personer kan få varmen på samme tid og snakke om løst og fast.

Lynæs Havbad 3.JPG

Få regler – masser af hygge

Formålsparagraffen siger, at Badeklubben Lynæs Havbad vil ”udbrede glæden ved at være ved og i vandet”. For medlemmerne bor ved havet og har vand ved tre sider.

Men for mange specifikke regler begrænser for meget. Det mener Lis Kristensen, og derfor passer de på, at de ikke laver for mange regler for medlemmerne i Badeklubben Lynæs Havbad.

”Man skal lade være med at lave alt for mange åndssvage regler. Man skal have nogle helt klare og enkle regler, så man lærer at omgås hinanden ud fra, hvordan man føler man skal behandle hinanden,” siger Lis Kristensen.

Derfor har de bevidst fravalgt at lave hold i saunaen, fordi der kun er plads til 12 personer. I princippet vil det være umuligt med 400 medlemmer, der skal dele en sauna til 12 mennesker, men badeklubben har haft åbent for saunaen tre timer om dagen hver dag uden problemer, fortæller formanden. Det fungerer, fordi folk rykker sig for hinanden og selv giver plads til, at de næste i køen kommer til.

Så kan det godt være, man ikke får så meget tid i saunaen lige den dag, men den forståelse og respekt for andre er vigtig og med til at give en fantastisk klubånd, mener Lis Kristensen.

Mantraet er i stedet, at man skal udvise gensidig respekt for hinanden, og det skal være hyggeligt, for så kommer folk og bliver en del af fællesskabet. De prøver at være fuldstændig jordnære og have det rart, fortæller formanden.

Mange planer i støbeskeen

Står det til formanden for Badeklubben Lynæs Havbad, skal der skrues op for antallet af aktiviteter. Hun har mange idéer i hovedet, fortæller hun.

En af dem handler om vandfitness om formiddagen for dem, der er hjemme på det tidspunkt. Og så ser hun gerne, at flere kommer til at tilbringe flere minutter i havet.

”Hvis vi kan få flere til at svømme – og ikke kun være en ’tepose’, som vi kalder det, når man bare lige dypper sig i vandet – så synes jeg, vi er nået langt,” siger Lis Kristensen med et smil.