55-årige Torben Märcher er ny mand i spidsen for DGI Østjylland

Til DGI Østjyllands årsmøde i torsdags blev Torben Märcher udpeget som ny bestyrelsesformand. Vi har taget en snak med ham om den nye post.

Hans Jørgen Hvitved (t.v.) takkede i torsdags af som formand for DGI Østjylland. Afløseren er Torben Märcher. Foto: Johanne Wedel Madsen

Han blev født i Ikast, drog til Aarhus for at tage læreruddannelsen, og sidenhen har han knoklet hårdt i Lystrup IF og i DGI Østjyllands bestyrelse. Nu er han klar til at løfte en tung arv som DGI Østjyllands nye bestyrelsesformand. En tung arv efter Hans Jørgen Hvitved, som til DGI Østjyllands årsmøde i torsdags i DGI Huset Aarhus takkede af efter 23 år som formand.

Vi har stillet vores nye formand et par spørgsmål om den nye post som frontfigur for DGI Østjylland.

Hvorfor har posten som formand for DGI Østjylland fanget din interesse?

”DGI har min store interesse grundet engagementet, viljen, evnen, ansvarligheden og alle de glade og gode mennesker ombord på alle niveauer og ude i foreningerne. Det arbejde, den kultur og den grundstemning vil jeg hjertens gerne arbejde med, og som bestyrelsesmedlem i nu mere end fem år føler jeg mig også parat til at være formand. En arbejdsom og engageret bestyrelse, dygtige medarbejdere på alle niveauer, og så godt 222.000 medlemmer i DGI Østjylland. Kan man svare andet end ja til at blive valgt til formand for sådan en forsamling?”

Hvordan vil du gerne udvikle DGI Østjylland og vores medlemsforeninger?

”DGI Østjylland er i en rigtig god udvikling bygget på et stærkt og solidt fundament. Derfor er der ikke brug for en revolutionær formand. Vi skal fortsætte med at pleje og udbygge engagementet og fagligheden blandt de ansatte, og vi skal hele tiden have foreningerne som pejlemærke - både de store, flerstrengede foreninger, men også den lille forening henne om hjørnet nede i kælderen.

Vi skal tilbyde løsninger til daglig drift for foreningerne, og vi skal kunne præsentere udviklingsmuligheder. Afsættet kan være henvendelser fra foreningerne, men vi skal også kunne banke på døren og forhøre os om, hvordan det står til. Når noget knager eller driller, når noget ønskes, når noget skal forandres eller forankres, så skal foreningerne som det første tænke på DGI Østjylland.

Vi skal være foreningernes fremmeste samarbejdspartner og derigennem drifte og udvikle både foreningen, men også DGI Østjylland. Ligeledes har vi et øget samarbejde med kommunerne i Østjylland og dét arbejde er spændende at følge med DGI Østjylland som en relevant og ligeværdig partner. Hvordan kan vi bruge vores indflydelse og kompetencer bedst muligt i sådanne kommunale samarbejder?”

Rundt om Torben Märcher

 • Født 22. december 1964 i Ikast
 • Bor i Hjortshøj
 • Student fra Ikast Gymnasium i 1984
 • Job som pædagogmedhjælper i vuggestue og i børnehave
 • Læreruddannet fra Marselisborg Seminarium i Aarhus i 1990
 • Lærer i 12 år
 • Skoleledelse i 16 år
 • Næstformand og formand for Lystrup IF 2006-2010
 • Formand for Lystrup IF – Fodbold 2016-2018
 • Holdleder for Onsdagsdrengene i Lystrup IF – Fodbold, som er en flok 17-årige drenge, der bare gerne vil spille fodbold
 • Selvstændig som rådgiver for kunstgræsbaneprojekter
 • Direktør i Lystrup Kunstgræs ApS
 • Direktør i UpFrontNet
 • Trommeslager i danseorkestret The Carporters

Du har været medlem af DGI Østjyllands bestyrelse i fem år og er tidligere formand for Lystrup IF. Hvordan kan du bruge disse erfaringer som formand?

”Efter fem år i bestyrelsen i DGI Østjylland er kendskabet til organisationen overordnet på plads - særligt kendskabet til bestyrelsesarbejdet. Mange forskellige erfaringer er opsamlet til brug for at skabe et overblik af en meget kompleks foreningsverden, hvilket er et godt afsæt.

Erfaringen som foreningsformand i Lystrup IF gør, at man også har blik for den travle driftsdagligdag, der hersker, og det kalder på en ydmyghed over for opgaven. Det er afgørende at erindre, at man er meget langt væk fra tingenes tætpakkede centrum. Omvendt kan det også være en fordel med denne afstand, da man så kan stille sig højt op på bakken og spejde langt.”

Hvad kan vi forvente af dig i den første tid som formand?

”Vi skal i bestyrelsen kigge på vores nuværende og kommende opgaver samt vores måder at gøre tingene på i bestyrelsen. Det kan være, vi skal have ændret nogle vaner. Når man tiltræder som ny formand, er det en klassisk manøvre at ryste posen en smule. Vi skal have kigget på de store opgaver - såsom visionen, de nye fokusområder og samarbejdet med de frivillige. Slutteligt skal blikket holdes helt fast på to overordnede ting: Hvordan kan vi som organisation komme tættere på foreningerne, og hvordan kan vi have styr på økonomien?”

Til DGI Østjyllands årsmøde i torsdags var Torben Märcher den eneste kandidat til formandsposten. Han fik 55 stemmer, mens en enkelt stemte blankt.