Anne blev udvalgt til Erasmus-udveksling: Hiver erfaringer med hjem til Aarhus

I juni blev Anne Eggebrecht udvalgt til en Erasmus-udveksling, som betød en tur til MOVE Congress i Budapest, og næste år venter en tur til Kina. Hun har allerede tanket meget inspiration til Aarhus og Skateducate.

Anne Eggebrecht og andre deltagere til MOVE Congress 2019

Hvad er MOVE Congress?

  • MOVE Congress 2019 blev afholdt i Budapest, Ungarn fra 16. til 18. oktober
  • MOVE Congress samler organisationer og enkeltpersoner inden for græsrodsidræt
  • MOVE Congress er en af verdens eneste idrætskonferencer af sin slags og blev i 2019 afholdt for niende gang
  • MOVE Congress afholdes hvert andet år og har tidligere været afholdt i København (2009, 2015)
  • MOVE Congress er et initiativ af den internationale idrætsorganisation ISCA

MOVE Congress. Det er en af verdens eneste konferencer, som er dedikeret til sport og fysisk aktivitet. Mere end 500 fra hele verden deltog i 2019, og Anne Eggebrecht fra Aarhus var én af dem. De helt store sportskanoner var blandet med de små fisk, og sammen skulle de opdage nye måder at samarbejde på. Fælles for alle deltagere var målet om at få den fysiske aktivitet til at vokse blandt verdens befolkning.

MOVE Congress 2019 var 31-årige Anne Eggebrechts første kapitel i sin udvekslingsrejse. Et kapitel, som har skubbet hendes motivation i vejret og givet hende ekstra redskaber med hjem.

Jeg tog hjem til min forening og sagde: "Vi skal drømme større"

Anne Eggebrecht

En fyldt rygsæk til Skateducate

Græsrodsidrætterne var i fokus på MOVE Congress, og det var også én af grundene til, at Anne Eggebrecht selv var med til konferencen. Hun er grundlægger af Aarhus-foreningen Skateducate, der kæmper for at få flere piger ind i skateboarduniverset. Foreningen har eksisteret siden 2014 og arbejder på at skabe et skatefællesskab, hvor piger kan føle sig trygge. Efter at have besøgt Budapest til den verdensomfattende idrætskonference har hun fået flere redskaber med hjem i rygsækken til Skateducate.

”Jeg fik en masse gode idéer og inspiration til, hvad vi skal fokusere på fremover i Skateducate. Og jeg har personligt fundet ud af, hvor vigtig en opgave det er at få flere piger i gang. I andre lande er der endnu større forskel mellem pigerne og drengenes idrætsaktivitet. Og her er Skateducate et fedt modspil til den tendens, ” siger Anne Eggebrecht.

Vi skal drømme større

Anne Eggebrechts drømme om at få flere piger på skateboardet er ikke til at tage fejl af. Alligevel har konferencen formået at gøre drømmene større, og motivationen til at fortsætte arbejdet i skateboarduniverset er vokset.

”Jeg blev bekræftet i, at vi har gang i noget godt i arbejdet med at få flere fysisk aktive piger, og det skal vi blive ved med. Derudover tog jeg hjem til min forening og sagde: ”Vi skal drømme større”. Hvis vi har lyst til at skate med flygtninge i Grækenland eller rejse ned i Europa med skateboardet, så er det ikke umuligt. Der er så mange midler, man kan søge, hvis man har større projekter i tankerne,” siger Anne Eggebrecht med et smil i stemmen.

Med DGI som springbræt

Udvekslingsdrømmen var ikke noget Anne Eggebrecht altid havde haft. Men da Nicolaj Ruby, programleder for ungekultur ved DGI Østjylland, prikkede hende på skulderen og fortalte om muligheden, skulle der ikke meget overtalelse til.

"Jeg var nysgerrig på, hvad jeg kunne lære, og om jeg kunne tage noget med hjem til foreningerne. Derudover var det en mulighed for at komme ud at rejse, og det er fedt at rejse med et formål og møde nye mennesker igennem noget, man brænder for," siger Anne Eggebrecht.

Arbejdet med ansøgningen gik herefter i fuld gang med en hjælpende hånd fra DGI. Et arbejde, der kom Anne Eggebrecht til gode.

”Vi sendte en ansøgning afsted sammen. To personer fra DGI og to fra skateverdenen var med. Af de fire blev jeg udvalgt til at komme med, og så tænkte jeg: ”Fedt, så prøver jeg det,”" siger Anne Eggebrecht.

Anne Eggebrecht kom hjem fra første del af sin udvekslingsrejse den 20. oktober i år, og foran venter nu den sidste del af rejsen; en tur til Kina i oktober 2020.

Har I unge i din forening, som skal på udveksling?

DGI Østjylland har et ønske om at sende endnu flere unge ud i verden på udveksling ligesom Anne Eggebrecht. Derfor afholder de to gange årligt en Erasmus-aften for unge på tværs af idrætter, foreninger og andre fællesskaber. Her kan de høre om mulighederne for at komme på Erasmus-udveksling og få opbakning, redskaber og støtte til at skrive deres ansøgninger.

Det tidligere arbejde med unge har vist, at muligheden for udveksling betyder meget for dem. Det er en stor mulighed og en anerkendelse af deres indsats. Udveksling er derudover en god mulighed for at få nye redskaber med hjem til sin forening, men ikke mindst en mulighed for at blive klogere på sig selv og opnå en personlig udvikling.

”Det er en fed udfordring og en sjov måde at rejse på, hvis man kan lide at møde nye mennesker,” siger Anne Eggebrecht.

Er der unge i jeres forening, som skal med til Erasmus-aften hos DGI Østjylland? Kontakt Nicolaj Ruby, programleder for ungekultur ved DGI Østjylland, på tlf. 4012 7755 eller mail nicolaj.ruby@dgi.dk.