DGI Østjylland udfordrer vanetænkningen

Vanetænkningen står for fald på DGI Østjyllands årsmøde den 31. marts i DGI-huset i Aarhus. Morten Bruun, tidligere professionel fodboldspiller, og otte lokale foreninger og klubber kigger forbi med masser af inspiration.

Morten Bruun, tidligere fodboldspiller, ekspertkommentator og ungdomstræner i IF Lyseng skal tale om vanebrydning på DGI Østjyllands årsmøde. Foto: Bent Nielsen

Når DGI Østjylland torsdag den 31. marts fra kl. 17.30-22.00 afholder årsmøde i DGI-huset i Aarhus, bliver udfordring af vanetænkningen i foreningslivet det helt store tema.

"Nogle gange har foreningerne nok lidt tendens til at køre på rutinerne, da det er trygt, sikkert og nemt, men vi kan jo se, at de foreninger, der virkelig rykker og udvikler sig, netop udfordrer vanerne. Derfor har vi valgt det som årets tema," udtaler Hans Jørgen Hvitved, formand for DGI Østjylland.

"Ved at italesætte vanetænkning på vores årsmøde, tvinger vi jo også os selv til at tænke lidt ud af de vante rammer – både i vores daglige arbejde og til årsmødet. Derfor er årsmødet også skruet lidt anderledes sammen i år. Det er meget sundt at udfordre sin tankegang ind i mellem," fortsætter han.

Fodboldspiller og foreninger inspirerer

Til årsmødet kommer blandt andre Morten Bruun, tidligere professionel fodboldspiller, ekspertkommentator på 6’eren og nuværende ungdomstræner i IF Lyseng, forbi og fortæller om, hvordan hans egen kærlighed til fodbolden fik ham til at undre sig over, hvorfor så mange teenagedrenge stopper med at spille.

Ifølge Morten Bruun skyldes det, at fodbolden ikke bliver det frirum i en travl hverdag, som det bør være i den alder. Det blev til en teori kaldet 'Målrettet mangel på målrettethed', som de har haft stor succes med at udleve i praksis i IF Lyseng, og på den måde vedligeholdt lysten til fodbolden hos deres unge.

"Vi får også besøg af otte lokale foreninger og klubber, der på hver deres måde udfordrer vanetænkningen i forhold til at få flere medlemmer, frivillige eller aktiviteter, eller organiserer sig anderledes i forhold til at nå bredere ud. Der er masser af inspiration at hente, hvad enten man er træner eller leder," fortæller Hans Jørgen Hvitved.

Uddeling af priser

Ud over temadebatten vil DGI Østjylland traditionen tro udnævne en 'Årets Forening' samt uddele en 'SÅDAN! Award' til et særligt foreningsinitiativ, der med succes kan kopieres af andre foreninger i tilstræbelserne på at få flere med i foreningen.

"Det fremgår ganske klart af indstillingerne til begge priser, at foreningerne – store som små – har masser af gode idéer og initiativer, som på hver deres måde er med til at udfordre vanetænkningen. De viser også, at man nogle gange kun skal dreje ganske lidt på knapperne for at få flere med til sine aktiviteter," påpeger Hans Jørgen Hvitved.

Otte lokale foreninger er indstillet til 'Årets Forening 2016', mens ni har lagt billet ind på 'SÅDAN! Award'. Frem til og med søndag den 20. marts kan offentligheden stemme på, hvilke tre foreninger fra hver kategori, der går videre til finalerunden, hvorefter et udvalg nedsat af DGI Østjylland bestyrelse vælger de endelige vindere.

Hans Jørgen Hvitved håber i øvrigt, at mange medlemmer og foreninger under DGI Østjylland vil møde op til årsmødet. Allerede nu er der omtrent 50 tilmeldte.

"Vores årsmøde er åbent for alle medlemmer af vores medlemsforeninger – både udøvere, trænere, instruktører, ledere og andre frivillige. Og det er naturligvis gratis at deltage," siger Hans Jørgen Hvitved.

Tilmelding til DGI Østjyllands årsmøde foregår via www.dgi.dk/201609007000 senest den 27. marts.

Indstillede foreninger

Årets Forening 2016
AGF Gymnastik
Auning IF Håndbold
Grenaa Badminton Klub
Hørning Puls
IF Fjorden
MTB Randers
Sisu/MBK
SUP'R

SÅDAN! Award 2016
Bjerregrav BK
BMI Motion
Brabrand IF Motion
Favrskov Taekwondo Klub
Hørning Håndbold
Skanderborg Løbeklub
Skødstrup SF
Viby Badminton Klub
Aarhus Fremad Atletik