Djurslands mest aktive lokalsamfund skal findes i motionsfest

Motion, fællesskab og nabodyst er på programmet, når syv landsbyer på Djursland dyster om titlen som det mest aktive lokalsamfund.

Lokalsamfund går, løber og cykler sammen til Lokaldysten 2021 Foto: Maria Tuxen Hedegaard, Lasse Olsson & Bo Nymann

Snør løbeskoene, puds traveskoene og spænd cykelhjelmen! Lokaldysten 2021 er et to timers motionsevent, hvor syv djurske landsbyer udfordrer hinanden til at tilbagelægge flest kilometer ved at gå, løbe og cykle – og sætter samtidigt et århundredelangt naboskab på en venskabelig prøvelse.

Allingåbro, Nørager, Vivild, Ådalen, Tirstrup-Balle, Knebel/Mols og Ryomgård tager ærekært kampen op, når startskuddene lyder fra uge 34 til 37. Først dyster lokalsamfundene indbyrdes i Nord- og Syddjurs, og siden kulminerer det med en kåring af den mest aktive kommune.

Foruden de to kommuner består partnerskabet bag Lokaldysten af DGI Østjylland og Bevæg dig for livet - Løb & Gang.

Sammen om bevægelse
Lokaldysten samler lokalsamfund i en motionsfyldt fest, hvor både børn, unge, voksne og seniorer får sved på panden og smil på læben. Når bygrænserne kridtes op, rykker landsbyboerne tættere sammen – for alle kilometer tæller i konkurrencen om at blive det mest aktive lokalsamfund.

”Vi er meget stolte af vores lokalsamfund og alt den aktivitet, som finder sted i hver enkel by. Lokaldysten bliver et fremragende event, hvor borgerne står sammen og giver alt, hvad de har, for at vise, hvor aktive netop deres lokalsamfund er,” siger Riber Hog Anthonsen, formand for Udvalget for plan, udvikling og kultur, Syddjurs Kommune.

Når målstregen er krydset, deles de tilbagelagte kilometer med indbyggertal. De to vindende landsbyer hædres af kommunernes borgmester, som overrækker førstepræmien på 5.000 kr. til et eller flere udviklingsprojekter. Retten til kærlige drillerier er også på højkant, røber borgere i lokalsamfundene.

Stemningsvideo fra Lokaldysten 2021 i Syddjurs Kommune.

Fart på forberedelserne
Motionseventet udvisker betydningen af alder og fysisk formåen. I stedet er sammenhold og kampgejst nøglen til at stå øverst på sejrsskamlen. Derfor er ildsjæle i hver landsby allerede trukket i motionstøjet med en klar plan om at få lokket flere med.

Forventningens glæde er heller ikke til at tage fejl af i de to kommuner. Lokaldysten er et nemt og fleksibelt tilbud, der bringer byens borgere sammen på kryds og tværs, og dét skaber forhåbning om en mere aktiv fremtid:

”Hvert et lille skridt tæller og gør en forskel. Både i konkurrencen og for den enkelte borger. Jeg håber, indbyggerne vil løbe, gå eller cykle med, få sig en snak med genboen og opleve det sunde og sjove ved at tage del i fritidslivet,” siger Bente Hedegaard, næstformand i Kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune.

Mere om Lokaldysten
Lokaldysten er et partnerskab, der gennem lettilgængelige motionstilbud understøtter bevægelse og fællesskab i mindre landsbyer. Indbyggertallet i deltagerbyerne spænder mellem 300 og 1800.

Kernen i Lokaldysten er motionseventet, som afholdes én gang årligt. Heraf udspringer ofte flere gå-, løbe og cykelaktiviteter, som engagerer landsbyboerne over længere tid. Ambitionen er at få flere til at deltage i de aktive og meningsfyldte fællesskaber, der allerede eksisterer i lokalsamfundene.

Motionseventet startede i Viborg Kommune i 2013 som en venskabelig konkurrence mellem to byer. Siden har dysten vokset sig stor, og i år var der 70 tilmeldte lokalsamfund fordelt på hele landet.