Et voksende fællesskab gemmer sig på Godsbanen i Aarhus

I blandt togskinner og skurvogne i Aarhus’ bymidte holder foreningen Sport X til. En forening, der ønsker at dele deres træningsfælleskab med så mange som muligt.

”Formålet med vores forening er at skabe et meningsfuldt fællesskab for vores medlemmer, hvor der er fokus på den fysiske sundhed såvel som den mentale sundhed”.

Sådan beskriver Jakob Fuglsang, drivkraften bag Sport X, sin forening. En forening, der så dagens lys midt i corona-epidemiens skær i marts 2020 og i dag gør det muligt for over 1000 medlemmer at svede, grine og træne sammen.

Træning i navlen af Aarhus

Foreningen holder til i en graffiti-udsmykket container på Godsbanen i Aarhus’ bymidte, og her er der rig mulighed for at få sin træningslyst stillet.

Sport X åbner nemlig dørene til den lille container alle ugens dage og inviterer medlemmerne med til træning i blandt togskinner og skurvogne. Træningen består af funktionel træning med elementer fra crossfit og fitness.

Om lørdagen er det de løbsglade medlemmer, der er at finde på godsbanen, for her skiftes kettlebellsene ud med løbeskoene.

I bagende sol og kulende vind

Alle træninger foregår udendørs i det rå og urbane miljø på Godsbanen. Der er aldrig en fridag i kalenderen, for i Sport X er der træning året rundt. I alt slags vejr løftes der sandsække, traktordæk og tunge tove på gruspladsen, og medlemmerne stiller ufortrødent op.

”I starten var vi overraskede over, hvor stor opbakning der var trods regn og slud. Men vi har fundet ud af, at der skal mere end sne, kolde fingre og våde vanter til at slå vores medlemmer ud,” fortæller han.

Jakob Fuglsang er ikke et sekund i tvivl om, at det er fællesskabet i foreningen der gør, at medlemmerne hænger ved.

Fællesskab i fokus

Foruden de daglige træninger byder foreningen også på en masse sociale tiltag, der skal få medlemmer og frivillige til at komme endnu tættere på hinanden. Det indebærer blandt andet den daglige navnerunde, fællesspisning, udflugter, for ikke at glemme den årlige Suzuki Challenge.

Her får klubbens fine Suzuki-bil sig noget af en alternativ køretur, mens medlemmerne dyster om, hvem der kan trække bilen 20 meter på hurtigst tid.

I sommer forvandlede foreningen grusarealet til en farverig festival med kanosejlads, musik og sjov, da corona-epidemien endnu engang slukkede drømmen om sol og godt selskab til sommerens musikfestivaler.

”Vi ønsker at skabe et stærkt træningsfællesskab, hvor nye venskaber kan fødes. Derfor har vi mange sociale arrangementer, der er med til at skabe en fælles historie for foreningen,” fortæller han. 

Et fællesskab, der gavner flere

Sport X ønsker at dele den fantastiske holdånd, der gennemsyrer foreningen, med andre. Af den grund har de i foreningen et mål om at fremme alles ret til sport - også i andre lande. Derfor har de blandt andet lavet Charity Runs, hvor de har samlet penge ind til at drive et løbeprojekt for teenagepiger i flygtningelejre i Irak, som normalt ikke har mulighed for at dyrke sport.

Vi skal ikke være en NGO, eller være noget andet, end vi er. Men når vi har ressourcerne og et stærkt fællesskab, vil vi gerne invitere flere til at tage del i det - gerne dem, som ikke altid har mulighederne.

Jakob Fuglsang

Derudover har de et ’Buy-one-give-one’ koncept, hvor de donerer en T-shirt til en pige i Mellemøsten for hver T-shirt solgt på deres webshop. Bunken af indsamlet tøj var i november blevet så stor, at syv personer fra Sport X rejste til Irak for personligt at aflevere tøjet. Her holdte de desuden workshops og træninger med børnene i flygtningelejre i det nordlige Irak.

At løfte i flok

For at kunne dele fællesskabet med andre, er der brug for hænder, der løfter i flok. Det har de omtrent 25 faste frivillige i foreningen gentagende gange bevist, at de formår. Og det er Jakob Fuglsang ekstremt taknemlig for.

”Uden de mange frivillige og vores faste medlemmer, havde vi ikke haft det Sport X, vi har i dag. De betyder alverden for opbakningen til og driften af foreningen,” forklarer han.

Udover at garantere sveddryppende træninger og støtte op om diverse projekter, har de frivillige også været med til at bygge området på Godsbanen.

”De mange frivillige hænder har med skæve skruer og tilfældige træplader bygget hele området, ” fortæller han.

Et frø, der bliver ved med at spire

I dag arbejder Sport X på at udbrede konceptet med målet om at flest mulige bliver en del af træningsfællesskabet. I dag har medlemmerne adgang til træning og klubhusets træningsudstyr i alle døgnets timer.

Om søndagen byder foreningen alle velkommen til gratis træning, uanset medlemskab. På den måde kan interesserede og nysgerrige få en smagsprøve på træningen og fællesskabet i Sport X.