Gratis gåture samler seniorer i Harlev

Hver tirsdag samler seniorer sig foran Lokalcenter Næshøj i Harlev og snører skoene for at gå en tur på to-tre kilometer sammen med en frivillig gå-vært.

Gåture er en af de mest populære og seniorvenlige aktiviteter. Foto: Malene Bach

På de ture, der indtil videre har været arrangeret i Harlev, har 11 seniorer deltaget per gang, og en stor andel har gået med på begge ture. En af dem er 66-årige Jette, som bruger gåturene til at møde andre på sin alder.

”Det er en dejlig måde at få en uforpligtende snak. Og det er nogle gode snakke vi får. Min skræk er, at når jeg går helt af på pension, så går min tid med, om jeg enten skal gå højre eller venstre om søen. Men de her snakke giver mig et indblik i, hvad man ellers kan lave. Så når jeg går med andre, får jeg inspiration og gode ideer,” siger Jette.

Hun fortæller desuden, at gåturene er en god motivation for at komme ud ad døren og nå de 10.000 skridt, som hun dagligt sigter efter.

Naboen bliver inviteret med til hygge og motion

Det er de frivillige gå-værter, der arrangerer turene og bestemmer længden af ruten. De skal derfor også være opsøgende i forbindelse med at få flere med på gåturen. I Harlev er det et nemt job, da de seniorer, der har været med på en gåtur, er gode til at sprede budskabet. Det er 68-årige Ivan Poulsen et godt eksempel på. Han har både inviteret sin hustru og nabo med på gåturen, som han selv bruger til blandt andet at få en god snak.

”Jeg går med for at få noget frisk luft og en god snak med andre. Jeg går faktisk også til noget andet motion, men det er ind, en halv times motion, og ud igen. Jeg snakker ikke med nogen derovre. På gåturen her kan jeg kombinere snak og hygge med motion,” fortæller han.

Ivan Poulsen fortæller desuden, at gåturen fungerer som en god mulighed for at få noget adspredelse og andet input, så hverdagen byder på mere end bare arbejde. 

Gåture hitter hos seniorer

Den idrætsgren, som flest inaktive seniorer vil i gang med, er gåture. Det viser en ny undersøgelse lavet gennem Epinion.

”Tallene viser, at netop gåture er det allermest interessante at komme i gang med, når man har rundet de 55 år. Så vi er glade for, at så mange tager godt imod initiativet. Det gælder både de, der allerede er aktive, men vi er også meget glade for at få fat i nogle af dem, der måske ikke er så aktive i hverdagen – og de fleste kan jo være med på en god gåtur,” siger Malene Bach, projektleder for Bevæg dig for livet – Senior.

Fra uge 43 overtager en ny frivillig gå-vært turene i Harlev, som fremover bliver arrangeret om onsdagen fortsat med afgang fra Lokalcenter Næshøj.

Det er Bevæg dig for Livet – et partnerskab mellem DIF, DGI, Dansk Atletik Forbund og Dansk Arbejder Idrætsforbund og 11 danske kommuner, som står bag initiativet.

Selvom målet er, at mange seniorer kommer med ud at gå, så er alle aldersklasser velkomne på turene. De enkelte ture varierer i både distance og geografi, så der er noget for enhver smag.

Find dine ture på: 

Fakta: Senioridræt

Mere end 450.000 seniormedlemmer over 60 år dyrker idræt i foreningslivet. Men med et stigende antal ældre de kommende år er der et stort potentiale både for den enkelte og for samfundet, hvis indsatsen for regelmæssig motion styrkes. Tal fra Det Økonomiske Råd viser, at samfundet kan spare 12,5 milliarder i 2050 på en sund aldring.