Hadsten Sports Klub Fodbold vender skuden

Forvandling og forandring betyder opgør med gamle vaner og trygge rammer. Men et saksespark ud af comfortzonen skulle i år blive et positivt vendepunkt for Hadsten Sports Klub Fodbold.

David Nielsen, cheftræner i AGF, giver oplæg til generalforsamling den 30. oktober i HSK Fodbold Foto: HSK Fodbold

Struktur er en nødvendighed i en livlig sportsklub, og for HSK Fodbold i Hadsten var det derfor realiteten, at der skulle andre boller på suppen.

”Bestyrelsen bestod af tre personer samt fem personer i ungdomsudvalget. Vi kunne godt se, at vi ikke kunne klare opgaverne med den bestyrelse, vi havde. Vi ville gerne have flere involveret, så vi ikke kun arbejdede med drift, men også kunne udvikle vores klub,” siger Anette Eriksen, konstitueret ungdomsformand i HSK Fodbold.

Startskuddet på foreningsprocessen opstod både af et ønske og et tilfælde. HSK Fodbold ønskede en organisationsændring som en erkendelse af, at der var brug for hjælp til at blive en bedre og mere attraktiv klub. Samtidig havde formand, Gert Jensen, været i dialog med Frivilligcenter Favrskov, som søgte foreninger til et forløb omkring frivillighed i foreningerne. ”Det var held i held,” siger Anette Eriksen.

Derfor trådte Frivilligcenter Favrskov til og fik DGI Østjylland med i processen, som sammen satte et omfattende arbejde i gang, der blandt andet omhandlede at få flere frivillige, især flere af vores unge involveret i vores klub, organisationen i HSK og en bedre kommunikation.

Til generalforsamlingen i oktober måned inviterede HSK Fodbold David Nielsen, cheftræner i AGF,  til at fortælle om sin karriere som spiller og træner i AGF. Med til generalforsamlingen var både repræsentanter fra Frivilligcenter Favrskov og DGI Østjylland, som var imponeret over de mere end 50 fremmødte. På tegnebrættet den aften var også en gennemgang af klubbens nye struktur.

En lys fremtid

En omfattende ændring deler sig gerne op i et større procesarbejde, hvor de involverede knokler røven ud af bukserne. Det er ingen undtagelse for HSK Fodbold, og Anette Eriksen udtrykker stor taknemmelighed for det kærlige skub fra Frivilligcenter Favrskov og DGI Østjylland, som var den afgørende faktor for startskuddet på strukturændringen i klubben.

Fremadrettet er frivilligheden et vigtigt emne for HSK Fodbold.

”Det næste seje træk er at finde frivillige til vores forskellige udvalg, gerne inden vi afholder ekstraordinær generalforsamling i slutningen af februar 2020. Vi har allerede besat flere vigtige poster i bestyrelsen, men nu vil vi have fokus på en frivilligstrategi,” udtaler Anette Eriksen.

”Til vores generalforsamling fik vi et ja til at arbejde videre med organisationen. Den gamle struktur skal nedlægges, så den nye kan arbejde på fuld tryk. Vi skal have skabt visioner og målsætninger for vores udvalg, så vi kan samle trådene til den overordnede struktur,” tilføjer Anette Eriksen.

Det første skridt er det sværeste

Anette Eriksens vigtigste pointe til andre klubber, som kan finde inspiration i situationen i HSK Fodbold, er, at man skal sikre sig, at der er personer med i projektet, som brænder for det.

 ”Der er brug for mennesker, som brænder for projektet. Det er vigtigt, at der er nogle, som kan lede og som ønsker at se en ændring i klubben til gavn for alle. Vi har givet hinanden hånd på, at det her, det vil vi bare,” siger Anette Eriksen.

Derudover nævner hun, at det er til stor gavn at få andre øjne på sin klub.

”Jeg vil altid anbefale at spørge om hjælp udefra. Det er guld værd at få andre øjne på sit arbejde. Når vi selv sidder med fingrene i processen, er det svært at holde overblikket. Det kan eksterne øjne sørge for,” tilføjer Anette Eriksen.  

Fremtiden er altså lys for HSK Fodbold, som fortsat vil arbejde sammen med Frivilligcenter Favrskov og have DGI Østjylland på sidelinjen, indtil det ønskede mål om en ny struktur og frivilligstrategien er opnået.