Ny tech-klub fra Randers modtager østjysk DGI-støtte som de første

For kun godt en måned siden frigav DGI Østjylland en pulje på knap 500.000 kr. møntet på at få flere unge ind i foreningslivet i 2019. Her halvanden måned senere har Kronjyllands eSport Academy opnået støtte til det første initiativ fra puljen – en tech-klub med kobling til Bjerregrav Boldklub.

Kronjyllands eSport Academy har fået støtte fra ny DGI Østjylland-pulje til at lave en tech-klub i Bjerregrav med kobling til den lokale boldklub. Foto: Bo Nymann

Kronjyllands eSport Academy er på banen med et spændende initiativ, der skal lokke flere unge ind i foreningslivet. Det mener også DGI Østjylland, som netop har bevilliget 40.000 kr. til initiativet, der henvender sig til unge, der formentlig ikke normalt ville komme i foreningslivet.

”Vi vil lave en tech-klub, der skal udforske, lege og eksperimentere med eksempelvis programmering af robotter, flyvning med droner og mindre byggeprojekter. Deltagerne mødes en gang om ugen, hvor frivillige instruktører har forberedt en aktivitet, der rent fysisk finder sted i Bjerregrav Hallen,” udtaler Bjarke Nordentoft, formand for Kronjyllands eSport Academy.

Hos Kronjyllands eSport Academy har de nemlig en stærk tro på, at relationen til de nære og lokale kan overtale flere til at deltage – også selvom aktiviteten foregår i den lokale idrætshal, som ikke normalt danner arena for eksperimenterende teknologi.

”Vi tror på, at netop disse aktiviteter er tilpas anderledes og spændende i forhold til at lokke de unge, som ikke naturligt kommer i foreningen, ind i fællesskabet. Det er aktiviteter, der er svære at lave hjemme og dermed også aktiviteter, som kræver, at man kommer ned i klubben,” siger Bjarke Nordentoft.

Foreningerne skal turde tænke anderledes, hvis flere unge skal med

Hos DGI Østjylland er de ikke bange for at give støtte til aktiviteter, som i udgangspunktet ligger lidt fjernt fra den brede vifte af idrætsaktiviteter, de ellers beskæftiger sig med.

”Der er gode perspektiver i at bruge tech-klubben som indgangsvinkel til at få flere deltagere med i eksempelvis esport og give dem en smag af foreningslivet gennem aktiviteter, som ikke normalt forbindes med den lokale forening,” påpeger Hans Jørgen Hvitved, formand for DGI Østjylland.

Dermed er der også perspektiver for både Kronjyllands eSport Academy og den lokale forening, Bjerregrav Boldklub, da de kan ende med at tilbyde nye aktiviteter til nye medlemmer. Hos DGI Østjylland er de nemlig ikke i tvivl om, at foreningerne skal turde tænke anderledes, hvis der skal flere unge ind i fællesskabet.

”Det er ingen hemmelighed, at de unge ikke bliver hængende i foreningslivet på samme måde som tidligere. De har så meget andet at vælge imellem. Foreningerne kan dog sagtens forblive interessante, og spille sig på banen overfor nye unge, hvis de tænker lidt ud af de traditionelle aktiviteter,” fortæller Hans Jørgen Hvitved.

Kronjyllands eSport Academy står selv for forsikringer, lokaleomkostninger, uddannelse af de frivillige instruktører samt hav af frivillige timer for at få etableret initiativet, der er sat i verden i et samarbejde med Bjerregrav Boldklub.

Kort om DGI Østjyllands pulje for at få flere unge ind i foreningslivet

DGI har i de kommende år særligt fokus børn og unge. Idrætsforeningerne gør allerede en stor forskel og lykkes med at tilbyde aktiviteter, som mange børn og unge er en del af.

Det ændrer desværre ikke på, at foreningslivet over en bred kam til stadighed har svært ved at motivere de unge til at fortsætte med at dyrke idræt, når de når 12-13-års alderen, ligesom der i disse år er der meget få nystartere.

Hvis der skal flere nye, unge medlemmer i idrætsforeningerne, skal der tænkes anderledes. Derfor inviterer DGI nu foreningerne til at eksperimentere med nye indsatser målrettet unge.

DGI Østjylland udbyder i denne forbindelse en ansøgningspulje under navnet Flere unge i foreningslivet til foreningsbaserede indsatser målrettet at få flere unge i foreningslivet – med særligt fokus på inaktive, senstartere og genstartere i alderen 13-24 år.

Puljen er åben for, at din forening selv eller i fællesskab med andre foreninger kan ansøge til større eller mindre indsatser, der får flere unge til at deltage i foreningslivet.

Puljen er på cirka 500.000 kr. årligt fra 2019-2023.