Østjysk basketballklub sætter idrætsglæden i spil på Zanzibar

Sport og uddannelse skal være for alle. Sådan lyder mottoet for den zanzibarske NGO ZESI, som gennem det seneste år har fået inspiration og hjælp fra danske sportsklubber til at udbrede og organisere idrætsaktiviteter på øen.

Thomas Johansen har flere gange været på Zanzibar for at lave sportscamps og trænerkurser - til stor glæde for både børn, unge og voksne på øen.

ZESI – Zanzibar Education and Sports Initiative er en NGO på Zanzibar, hvor formålet er at udbrede idrætsaktiviteter, højne uddannelsesniveauet og forbedre den fysiske tilstand hos børn og unge - for eksempel ved at uddanne trænere og arrangere skoler og camps for børn.

Skovby Sportsklub er ZESIs primære danske samarbejdspartner, og formand Thomas Johansen har flere gange været på Zanzibar for at lave dommerkurser, træneruddannelser og arrangere øens første sportscamp.

”Et større mål med projektet er også at uddanne trænere og lærere i den danske foreningskultur og dens værdier. Det handler ikke kun om sport men også om livet i et lokalsamfund, og om hvordan sporten kan lære os om livet helt generelt,” fortæller Thomas Johansen.

Børn på Zanzibar nyder stor glæde af sporten

Ligesom Thomas Johansen har været på Zanzibar for at styrke samarbejdet har Said Marine, chef for sportsafdelingen i ZESI, været på besøg i Danmark for at opleve det danske foreningsliv, og se hvordan sportsklubber i Danmark er organiseret.

Ifølge Said Marine har samarbejdet betydet meget for ZESI og lokalbefolkningen på Zanzibar. Med hjælp fra Genbrug Til Syd, Skovby Sportsklub og andre danske klubber modtag ZESI i juni for eksempel en hel container med alt fra trøjer til basketballkurve og basketbolde i forskellige størrelser.

”Projektet har haft stor betydning for børnene på Zanzibar. Ud over den materielle hjælp har vi lært rigtig meget om, hvordan man træner og underviser børn. Det skaber stor glæde blandt børnene, og har gjort det langt nemmere for alle på øen at dyrke sport,” fortæller Said Marine.

Den rigtige bold eller rigtige hal er ikke afgørende

Indtil nu har basketball været den sport, børn og unge på Zanzibar har stiftet størst bekendtskab med gennem ZESI, men fremover kan de også sigte efter håndboldmål. Det bliver for alvor en realitet, når 100 børn til september kan vælge at komme på enten håndboldcamp eller basketballcamp med hjælp fra Skovby Sportsklub.

Hjemme i Danmark og i Skovby Sportsklub mener Thomas Johansen dog også, at vi kan lære noget af livet på Zanzibar:

”Man behøver ikke altid have den rigtige bold eller den rigtige hal. Man kan faktisk komme rigtig langt med rigtig lidt. På Zanzibar har de ingen haller, og temperaturen tillader kun et træningsvindue på 2,5 time om dagen, men man ser det ikke som en begrænsning, ligesom vi nok ville gøre i Danmark,” fortæller han.

Fremtiden byder på flere idrætsglade børn på Zanzibar

Efter sit besøg i Danmark, skal Said Marine tilbage til Zanzibar og vise sine kollager i ZESI, hvordan de danske foreninger er organiseret og fortsætte sit arbejde med at gøre børn og unge idrætsaktive.

”Vi skal arbejde endnu mere med, hvordan vi får flere frivillige, og hvordan man træner og underviser børn. For eksempel har vi fået inspiration til, hvordan man får børn i gang med at dyrke sport fra en tidlig alder, og hvordan vi kan fastholde dem i længere tid,” fortæller Said Marine.

Det næste mål for Thomas Johansen er at skaffe midler til at gennemføre endnu flere sportscamps og trænerkurser, så flere børn, unge og voksne kan få glæde af diverse idrætsaktiviteter og involvere sig i lokalsamfundet på Zanzibar.