Plejecenteret Solbakken vil skabe bedre trivsel hos de ældre gennem bevægelse

I efteråret 2019 besluttede Solbakken sig for at blive et DGI-certificeret plejecenter. Målet er at sætte skub i fællesskabet og booste sundheden hos beboerne.

Plejecentret Solbakken i Randers ønsker at bevæge beboerne mere. Foto: Nils Rosenvold. Arkivfoto.

Hvordan skaber vi mere glæde hos beboerne på vores plejecenter? Hos Solbakken i Randers er svaret klart; mere bevægelse.

”Idéen begyndte, da vi i plejecenteret ansatte en pædagog. Det er ikke typisk for et plejecenter at have en pædagog ansat, men de socialpædagogiske tiltag bidrager med andet end personlig pleje for de ældre, og det har stor betydning,” siger Claus Mester, centerleder for Solbakken.

Stort potentiale hos de ældre

June Christel Meyer var den nyansatte pædagog, og hun viste sig at have mere i ærmet. Hun havde god erfaring med DGI-certificering i de daginstitutioner, som hun tidligere havde været en del af, og hun så et stort potentiale i at overføre det princip til de ældre.

Uden tøven var DGI Østjylland med på idéen. Normalt kender vi DGI-certificeringer fra daginstitutioner, men nu er det også en mulighed for plejecentre i Østjylland.

”Idræt og bevægelse i samvær med andre er en helt generelt ting, som skaber glæde uanset din alder. Derfor så vi et stort potentiale i at overføre tankegangen om bevægelse gennem leg fra daginstitutioner til plejecentre,” siger Mikkel Jung, konsulent ved DGI Østjylland.

Stjernestunder i hverdagen

En typisk hverdag for mange ældre indebærer flere timer alene på stuen. Familien har ikke tid til at komme på besøg hver dag, og derfor kan det hurtigt blive en ensom affære at være på plejecenter.

”De ældre er selvfølgelig fysisk svagere, end hvad de tidligere har været, men deres behov er det samme som os andre. De har også brug for nærvær, smil og grin i hverdagen, og det opstår gennem legende aktivitet og fysisk bevægelse. Vi skal skabe stjernestunder for de ældre på plejecentre med mere livsglæde og aktivitet, hvor mange sidder alene i hverdagen,” siger Mikkel Jung.

Stjernestunder er, når der kommer smil på læben, sjove øjeblikke og lyspunkter at se frem til i hverdagen i samvær med andre.

DGI-certificeret plejecenter

  • Trivsel og glæde gennem bevægelse, aktivitet, leg og sansning
  • Forløbet består af 5 moduler á 3 timer
  • To undervisere fra DGI Østjylland
  • Personalet tilegner sig færdigheder og konkrete idéer til at kunne udvikle og igangsætte aktiviteter for de ældre
  • Skal skabe stjernestunder for borgerne

Bevægelse pakket ind i en leg

Det er vigtigt at holde sig i god form, men det kan være en sur tjans at tage en time i fitnesscenteret og lave squats med fysioterapeuten.

Det glemmer de ældre til gengæld, når de sidder til curling i opholdsrummet på plejecenteret med de andre beboere og skal skifte stol, indtil det bliver deres tur. På den måde får de gentaget mange squats op og ned fra stolen uden at bemærke det.

Fysisk aktivitet kan opstå i det mindste til stor gavn i hverdagen. Det handler ikke om, at de ældre skal udvikle sig, men de skal stadig føle, at de bliver bedre til noget og kan noget nyt. Måske kan de ikke samle deres egen strømpe op, hvis de har tabt den, men efter nogle uger med bevægelse kan de selv igen.