Ungdommen sætter kursen for AGF Gymnastik

AGF Gymnastiks bestyrelse har allergi for alt, der rimer på plejer. Alle medlemmer er under 35 år, og arbejdet er både sjovt, innovativt og givende.

Godt sammenhold er nøgleordet i AGF Gymnastiks bestyrelse Foto: DGI fotoarkiv, Magnus Hasberg Hippo Productions

”En bestyrelsespost? Øh, er det ikke sådan noget, ens far eller en rigtig voksen gør?” spurgte den dengang 19-årige Camilla Bollerup tøvende, da formanden i AGF Gymnastik prikkede hende på skulderen.

Det var opvisningsdag. Hallen summede af gymnaster i glitrende dragter, der stolt sprang over gulvet. Smilene var brede, og de glade bifald fra publikum gav ekko. Med ét var hun overbevist:

”Jo, det kunne sikkert være meget fedt,” svarede hun – og har ikke fortrudt ét sekund siden.

Camilla og Rikkes 4 råd til at tiltrække unge bestyrelsesmedlemmer:

 1. Værn om dine unge frivillige
  Den bedste måde at værge nye bestyrelsesmedlemmer er en tæt kontakt med dine frivillige. Lyt til deres ønsker, og vis, at du interesserer dig for dem.
 2. Prioriter sociale arrangementer
  At samles uden for mødelokalet sikrer en god, tryg og åben atmosfære. Det sociale element er en vigtig drivkraft blandt mange unge.
 3. Vær åbensindet
  Som nyt bestyrelsesmedlem er det vigtigt at føle, at man kan bidrage. Kommer der nye perspektiver på bordet, så vær klar til at gribe dem.
 4. Øg fleksibiliteten
  Perioder med eksamener og presserende arbejdsopgaver kan være en hæmsko for, at unge melder sig. Overvej, hvordan I kan øge fleksibiliteten, så det i perioder er muligt at justere mængden af opgaver.

Vis mere Vis mindre

Virkelyst i blodet

Generelt er unge et sjældent syn om bestyrelsesbordene i landets idrætsforeninger. Hos AGF Gymnastik er det stik modsat. Her er alle 10 stole besat af en ildsjæl under 35 år – og langt de fleste af kvinder.

To af dem er 23-årige Camilla Bollerup og 28-årige Rikke Frederiksen. De har virkelyst i blodet og deler et brændende ønske om at lægge nye vinkler på foreningslivet.  

I hverdagen jonglerer Camilla alt fra tunge jurabøger, tjenerjob, gymnastikundervisning og foreningsarbejde på universitetet. Rikke er uddannet markedsføringsøkonom, og kalenderen er fyldt med fitness, kreative sysler og fuldtidsarbejde som projektleder. Tid til Netflix på sofaen er en sjældenhed, og det er helt bevidst:

”Der er masser at se til, men jeg kan godt lide at have travlt,” siger Camilla, og Rikke stemmer i: ”Det er fedt at bruge tid på ting, der giver mening”.

Farvel til plejer

Mødelokalet emmer af sammenhold og en umættelig trang til nytænkning, når bestyrelsen i AGF Gymnastik samles. Fordelene ved et ungt fællesskab er talrige, fastslår Camilla og Rikke. Her ser ingen sig tilfredse med et genoptryk af programmet fra forrige sæson – og dét kan mærkes på halgulvet.

"Vi er en harmonisk bestyrelse, der brænder for at lave en kanongod sæson. Konstant udvikler vi koncepter og kommer med nye inputs," siger Camilla Bollerup. 

Jeg tvivler på, vi ville rumme samme åbenhed, hvis vi var ældre

Camilla Bollerup, bestyrelsesmedlem hos AGF Gymnastik

I nogle perioder regner det med opgaver, fortæller kvinderne. Men sociale arrangementer som klatring, udklædningsfester, escape room og quiz-aftener står altid højt på prioriteringslisten. Udover grin og sjove stunder bringer sammenkomsterne noget tredje – og helt afgørende – til bordet:

”Det er super vigtigt, vi har det godt socialt, og det prioriterer vi. Båndet mellem os motiverer og sikrer lysten til at gribe nye opgaver,” siger Rikke, mens Camilla nikker anerkendende.

Mangfoldighed er nøglen til succes

Et stærkt sammenhold er dog ikke lig konsensus, lange kaffepauser og hyggesnak. Uenigheder er snarere reglen end undtagelsen, når aktuelle problemstillinger drøftes på bestyrelsesmøderne i AGF Gymnastik.

"Vi kommer fra vidt forskellige verdener med hver vores synspunkter. Hvert et emne bliver vendt i bunden, og det gør, at vi altid finder en god løsning," siger Rikke Frederiksen.

”I bestyrelsen har jeg lært at lytte på en ny måde. Normalt indgår man i fællesskaber med typer som sig selv, hvor man generelt er enige – her er vi ofte uenige, og de dialoger har jeg lært meget af,” tilføjer Camilla.

Både små og store drøftelser er det hele værd, fastslår ildsjælene. Det mærkes særligt, når de rammer forårets store opvisning, og alt går op i en højere enhed. Strålende øjne og entusiasme i stemmen afslører, at denne dag ligger deres hjerte særligt nært.

Små glæder giver drivkraft

Camilla og Rikke har selv brugt oceaner af timer i selskab med gymnastikken. Og som børn af forældre, der altid har engageret sig i lokalsamfundet, føltes det nærliggende at prøve kræfter med foreningsarbejde. Alligevel blev ildsjælene forbavset over glæden, der følger med:

”Det er megafedt at være en del af et ungt team og mærke det fællesskab, vi har,” fortæller Rikke, og Camilla supplerer: ”Vi er en lille familie, der altid hjælper hinanden – man får så meget mere end bekendtskaber”.

Også i andre facetter af livet kommer bestyrelsesarbejdet kvinderne til gode. Konflikthåndtering, projektledelse, nytænkning og omstillingsparathed er blot et udpluk af kvalifikationer, de kan tilføje til CV’et.

Camilla og Rikke er dog enige om én ting: Det vigtigste brændstof er hverken godtgørelse eller erfaring, men små glæder som et tak fra en glad instruktør eller et smil fra en tilfreds gymnast.