Unge skaber selv rammerne for god ungdomskultur i Beder Malling

Hvordan skaber man god ungdomskultur? Man involverer dem, det handler om - de unge. Den proces kickstartede BMI til et BorgerBoost med 130 deltagere, hvor de unge lavede idéstafet, idéworkshop og præsenterede idéerne for Beder Mallings Løvens Hule-panel.

Den sidste aften i april i 2019 i Egelund Idrætscenter er på mange måder ikke så anderledes fra mange andre aftener i Beder Malling Idrætsforening. Og dog. De unge mennesker og deres forældre er her nemlig ikke for at spille håndbold, springe i svømmebassinet eller løfte tunge jernstænger i fitnesscentret. I stedet skal de skabe den fede ungdomskultur på tværs af byerne.

Gennem flere uger har foreningen i samarbejde med DGI Østjylland igangsat en idéstafet på Beder Skole, Malling Skole og Odder Gymnasium, og denne aften kulminerer det i en idéworkshop, hvor de unge skal præsentere idéerne for Beder Mallings helt eget Løvens Hule-panel.

”Vi vil gerne skabe en fed ungdomskultur i byerne ved at fange nogle nye målgrupper og få flere med i et sundt fællesskab. Det kræver, at det er de unge selv, der har ejerskab over aktiviteterne, så de kan se sig selv i aktiviteterne,” forklarer Christine Winding-Lauritzen, projektleder i BMI.

Fra 70 til én idé: Hyggerum for alle unge i lokalområdet

De unge arbejder med masser af energi på at koge de 70 idéer fra idéstafetten ned til dem, der skal kastes for løverne senere. Det er blandt en sportspark med BMX og bowling, springhal, familiedyst, hyggerum, paintball og cheerleading, vinderen skal findes

Det er dog idéen om at etablere et hyggerym, hvor de unge kan samles til brætspil, musik og andre aktiviteter, der ender med at trække det længste strå.

”Hyggerummet har vundet, fordi det er for alle. Det er lige meget, om du er god til håndbold, fodbold eller nogen anden sport. Det er for alle der har lyst til at hygge sig med sine venner,” fortæller Asta Gabriel på 15 år, der er én af løverne i panelet.

Samtlige idéer har inspireret BMI til nye aktiviteter 

Selvom kun én idé kan gå fra aftenen med 15.000 kroner til at blive realiseret, ser løverne potentiale i alle idéerne.

De var blandt andet særligt begejstret for idéen om en familiedyst, som skal realiseres i den nærmeste fremtid for at samle de to byer om en aktivitet. Derudover er Jørn Riis, en af løverne, stærkt opsat på at gå i gang med at renovere en gammel BMX-bane i samarbejde med idégruppen bag netop en sportspark med BMX.

”Det næste punkt på min to do-liste er at indkalde idégruppen bag hyggerummet, så vi kan få det op at køre. Og så skal vi også kigge på de andre idéer. Vi er for eksempel ved at se på, om familiedysten kan indgå i vores gadeturnering til august i samarbejde med spejderne,” siger Christine Winding-Lauritzen.