Ud i naturen - Ind i livet

Med 1,5 mio. kr. i ryggen fra TrygFonden giver DGI Østjylland gennem projekt 'Ud i naturen - Ind i livet' kronisk syge i Odder og Syddjurs mulighed for at dyrke foreningsmotion i naturen.

Projektet er afsluttet: Videreudvikling af projektet kører under nyt navn

Ud i naturen - Ind i livet er nu afsluttet. Projektet har vist sig at være så bæredygtigt, at det er blevet videreudviklet til et nyt projekt ved navn DGI Naturtræning, som tilbyder outdoor-træning for personer med stress, angst og depression.

Når de kommunale sundhedscentre slipper kronisk syge patienter efter et rehabiliteringsforløb, er risikoen for, at de falder tilbage til en inaktiv livsstil stor. Og der findes i dag ingen vedvarende motionstilbud til de mange kronikere. Alene i Odder Kommune og Syddjurs Kommune vurderes det, at 20.000 personer lever med kroniske sygdomme som hjerte-/karlidelser, diabetes, KOL eller kræft.

Under titlen 'Ud i naturen - Ind i livet' har DGI Østjylland med støtte fra TrygFonden etableret et varigt motionstilbud i Odder Kommune og Syddjurs Kommune i fire lokale idrætsforeninger - Hou Og Omegns Idrætsforening, Odder Gymnastik, Hornslet Idrætsforening og Tirstrup Balle Idrætsforening - for mennesker med kronisk sygdom. Rammen for foreningernes motionstilbud er træning i naturen, og det drives i et tæt samarbejde mellem kommuner og erfarne foreningsfolk.

"Frem for at være et behandlingstilbud, skal motion være en naturlig del af hverdagen for kronikere. Vi ved, at motion forbedrer livskvaliteten for mennesker med kronisk sygdom, og vi ved, at særligt naturen har stor betydning for menneskers fysiske og psykiske velbefindende. Derfor er vi meget glade for, at 'Ud i naturen - Ind i livet' er en realitet," udtaler Henrik Mikkelsen, tidligere motions- og sundhedskonsulent i DGI Østjylland og ophavsmand bag projektidéen.

De første hold startede i august 2015 med deltagere i alle foreninger, og der kommer løbende flere til. Udover etableringen af dette nye motionstilbud i de lokale idrætsforeninger, etableres der samtidig et tæt samarbejde med sundhedscentrene og de kommunale sundhedstilbud, hvor fokus især er på at lave en samlet indsats for at informere om tilbuddet og motivere til målgruppen til at deltage på holdene i foreningerne.

På baggrund af erfaringerne i Syddjurs og Odder er målet på sigt at sprede konceptet til hele landet. Projektet løber ind til videre frem til efteråret 2016.

Tak til TrygFonden

Ud i naturen - Ind i livet' er blandt andet finansieret med 1,5 mio. kr. fra TrygFonden. Det er TrygFondens regionale råd i Midtjylland, der står bag donationen som et led i TrygFondens samlede arbejde med at forbedre livskvaliteten for kronisk syge.